Reclamă

Aproape 39% dintre sportivi au fost testaţi antidoping la Jocurile Olimpice de la Paris, Agenţia Internaţională de Testare (ITA) anunțând că cinci cazuri pozitive au fost descoperite până în prezent. În decursul competiției, un număr impresionant de 6.130 de eşantioane, incluzând urină, sânge şi sânge uscat, au fost colectate de la 4.150 de sportivi. Aceste teste au avut loc între deschiderea Satului Olimpic, la mijlocul lunii iulie, şi ceremonia de închidere din 11 august, fiind cea mai mare proporţie de sportivi testaţi vreodată, conform ITA.

Un caz notabil este cel al atletei române Florentina Iuşco care nu a mai putut concura după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) din cauza unui test pozitiv la furosemid, susținut anterior într-un control antidoping în afara competiției. În ciuda faptului că Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) i-a aplicat doar o mustrare, fără a-i suspenda activitatea, TAS a impus o suspendare de doi ani, începând cu 1 februarie 2024, motivând că Iuşco a eşuat în demonstrarea nevinovăției sale.

Conform declarațiilor ITA, testările au fost realizate atât în timpul competițiilor cât și în afara acestora, cu „aproape două treimi” din controale desfășurate în cadrul probelor oficiale. La acest scrutin intens au participat intens Statele Unite, Franţa, China, Australia şi Marea Britanie. De altfel, programul de testare a fost extins pe mai multe săptămâni înaintea Jocurilor Olimpice, reușind să testeze cel puţin o dată circa 90% dintre cei 10.000 de participanţi, fiind identificate în total circa 40 de violări ale regulamentului antidoping.

Pe fundalul acestei mari mobilizări contra dopajului, ITA, creată în 2018 și finanțată parțial de Comitetul Internațional Olimpic (CIO), continuă să fie responsabilă cu planificarea și coordonarea testărilor antidoping, având deja experiența JO de vară de la Tokyo din 2021 și JO de iarnă de la Beijing din 2022. ITA gestionează și programele antidoping ale altor evenimente sportive majore, cum ar fi Turul ciclist al Franţei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro