Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat recent că finalizarea procedurii de predare a lui Ionel Arsene, condamnat pentru trafic de influenţă, este iminentă. Ionel Arsene, care a fost condamnat în martie 2023 la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare, a încercat să oprească extrădarea sa din Italia, invocând probleme de sănătate mintală și riscuri de suicid.

Gorghiu a explicat că Ministerul Justiției a oferit deja instanței italiene date concrete despre condițiile din sistemul penitenciar românesc, subliniind capacitatea instituțiilor de a oferi îngrijire adecvată persoanelor cu probleme neuropsihice. Aceasta vine în contextul în care Curtea de Casaţie din Italia a luat o decizie definitivă pentru predarea lui Arsene în noiembrie anul trecut.

Alina Gorghiu a mai menționat că România se află printre ţările cu cea mai scăzută rată de suicid din Europa, în contrast cu Italia, care are o rată semnificativ mai mare de suicid în rândul deținuților. Aceste argumente vin să contracareze afirmațiile lui Arsene cu privire la condițiile din închisorile românești. Ministrul a adăugat că, până în prezent, au fost repatriate 233 de persoane fugare, dând dovadă de un efort constant al autorităților de a aduce în țară indivizii condamnați.

„Am trimis toate informațiile în Italia legate de psihologi și personalul de asistență personală din cadrul penitenciarului, precum și despre toate programele care se desfăşoară acolo. În România, sistemul penitenciar, prin spitalele acestea, poate și are capacitatea de a se ocupa de toate persoanele bolnave psihic,” a declarat Alina Gorghiu.