Reclamă

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat recent că întâmpină „dificultăți organizatorice și juridice” în desfășurarea referendumului local din București pe data de 24 noiembrie, concomitent cu alegerile prezidențiale. O dintre problemele majore identificate este diferența între orele de închidere a urnelor de vot pentru cele două evenimente.

„Atrag atenția asupra faptului că există dificultăți organizatorice și juridice în ceea ce privește organizarea acestui referendum la 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale. Hotărârea Consiliului General al Municipiului București a fost adoptată pe 24 octombrie. Temeiul de drept invocat a fost Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumurilor”, a precizat Greblă, subliniind că această lege nu permite desfășurarea unui referendum local în aceeași zi și cu aceeași infrastructură ca și alegerile prezidențiale.

Consiliul General a solicitat desfășurarea referendumului în aceleași secții de votare ca și alegerile prezidențiale, iar Primarul General a cerut Tribunalului București desemnarea unui președinte pentru Biroul electoral al municipiului, idee care nu este prevăzută de legislația pentru alegerea președintelui României.

Factori suplimentari de complicație includ necesitatea adoptării a două hotărâri suplimentare de către Consiliul General: una privind calendarul acțiunilor pentru referendum și alta privind bugetul aferent. Toni Greblă a mai explicat că există „multiple dificultăți de a armoniza cele două texte ale legilor” și că Legea 3/2000 privind referendumurile prevede că votul se poate desfășura între orele 7:00 și 23:00, spre deosebire de alegerile prezidențiale, care se încheie la ora 21:00.

Inițiative recente de modificare a legislației pentru permiterea organizării simultane a referendumurilor locale cu alegerile prezidențiale nu au fost încă promulgate, legea nefiind în vigoare în momentul actual. Toni Greblă a subliniat că „nu știm care va fi temeiul de drept după care va fi organizat referendumul” și a atras atenția asupra altor dificultăți logistice și bugetare, subliniind că Autoritatea Electorală trebuie să cunoască în prealabil regulile pentru a asigura organizarea corectă a alegerilor.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat referendumul pentru 24 noiembrie, bucureștenii urmând să fie întrebați despre repartiția fondurilor între Primăria Generală și primăriile de sector, eliberarea autorizațiilor de construire și combaterea consumului de droguri în școli.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro