Reclamă

În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, care săptămâna aceasta va împlini trei săptămâni, Republica Moldova anunță că se apropie de limita capacității sale de a adăposti refugiați.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe din Moldova, a declarat că țara vecină României va depăși, în viitorul apropiat, limita refugiaților ucraineni care fug din calea trupelor lui Vladimir Putin.

Republica Moldova cere ajutorul, în contextul războiului din Ucraina

În prezent, numărul refugiaților care au ales să de adăpostească în Republica Moldova a ajuns la 100.000. Numărul reprezintă o creștere cu 4% a populației naționale.

Prin comparație, cei 100.000 de ucraineni ajunși în Republica Moldova reprezintă echivalentul a 2,5 milioane de refugiați care sosesc în Marea Britanie într-o perioadă de două săptămâni, transmite BBC, potrivit The Guardian.

Mai mult decât atât, oficialul moldovean a mai spus și că Moldova este „cel mai fragil vecin al Ucrainei”, cu mai puține resurse financiare și cu mai puțină rezistență în securitate, sănătate și educație.

Specialiștii spun că un atac rusesc asupra celui de-al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, Odessa, aflat la doar 48 de kilometri de Republica Moldova, ar putea declanșa nu număr „covârșitor” de refugiați și ar fi o „catastrofă completă pentru situația umanitară”.

Probleme mari pentru Republica Moldova, din cauza invaziei rusești în Ucraina! De ce solicită statul ajutor de urgență
Twitter

Câți ucraineni au fugit până acum din calea războiului

Potrivit ultimelor date făcute publice de Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), citată de CNN, numărul ucrainenilor care au fugit de războiul din Ucraina a depășit 2,5 milioane, de la începerea invaziei, cea mai mare astfel de criză, de la Al Doilea Război Mondial până în prezent.

Majoritatea celor care au ales să fugă sunt femei și copii. Bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au rămas în Ucraina.

Cei mai mulți au ajuns în Polonia – peste 1,6 milioane de ucraineni. Peste 245.000 de ucraineni au intrat în Ungaria, în timp ce peste 195.000 au fugit în Slovacia. Peste 328.000 de refugiaţi au sosit în Republica Moldova, iar peste 173.000 de persoane au fugit de atunci în România, potrivit UNHCR.

Și Germania, Austria, Croația, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia și Suedia au raportat că mii de ucraineni le-au călcat granița fugind de război.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro