Reclamă

Guvernul condus de Viktor Orban se confruntă cu dificultăți economice semnificative în Ungaria, care pun sub semnul întrebării viitoarea victorie electorală a partidului său, Fidesz, în alegerile din 2026. Revenirea inflației, scăderea moralului populației și declinul natalității au subminat bazele unei economii puternice pe care Orban și-a construit speranțele electorale.

Banca Centrală a atras atenția asupra riscurilor crescute de inflație, iar SUA ar putea impune taxe vamale care să afecteze economia dependentă de export a Ungariei. După invazia Rusiei în Ucraina din 2022, inflația a atins cote maxime în Uniunea Europeană, iar prețurile produselor de bază continuă să fie o îngrijorare majoră pentru gospodării.

Economistul politic Balazs Szent-Ivanyi a declarat că situația economică a maghiarilor este cea mai precară de la venirea la putere a lui Fidesz în 2010: „Maghiarii nu au văzut o asemenea scădere a nivelului de trai de când Fidesz a venit la putere”. Un sondaj al Uniunii Europene, efectuat în ianuarie, a arătat un mare pesimism în rândul consumatorilor, cu aproape 40% dintre maghiari așteptându-se la o înrăutățire a situației financiare personale.

În contextul economic actual, niciunul dintre cei 12 economiști chestionați de Reuters nu previzionează o creștere economică de 3,4%, așa cum este propusă în bugetul pe acest an. Erste Bank prognozează o creștere de doar 2%, în timp ce Comisia Europeană estimează o creștere de 1,8%.

Nicholas Farr de la Capital Economics a remarcat că sondajele tot mai favorabile pentru opoziție cresc „perspectiva reală” ca Viktor Orban să piardă alegerile, pentru prima dată din 2010. Orban și-a manifestat intenția de a adopta măsuri economice necesare pentru a reda încrederea publicului și de a se apropia de alegători prin subvenții pentru locuințe, beneficii fiscale pentru familii, creșteri de salarii și pensii.

Aceste măsuri sunt privite cu precauție de piețe, care au avertizat asupra riscului unei reacții negative dacă deficitul bugetar va crește din nou. Gheorghe Rahman, directorul general al Eurasia Group Europe, a subliniat: „Riscul mare este bugetul spre sfârșitul anului și dorința de a face cadouri electorale, care ar putea duce la o slăbire a forintului”.

În ciuda încercărilor de a ameliora situația economică, un sondaj de la sfârșitul lunii noiembrie arată că principala problemă pentru maghiari o reprezintă salariile, care sunt printre cele mai scăzute din UE, în contrast cu creșterea prețurilor medii ale alimentelor. Andras Biro-Nagy, director la Policy Solutions, a conchis că: „Principala problemă va fi dacă maghiarii simt că își pot permite ceva mai mult din veniturile lor în raport cu prețurile din ultimii ani”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro