Din nefericire, insomnia a devenit un fenomen tot mai des întâlnit în ultima perioadă. Este și cazul Andreei Mantea, prezentatoarea emisiunii „Casa iubirii” de la Kanal D.
Vedeta show-ului matrimonial le-s mărturisit într-una dintre zile fanilor săi de pe rețelele de socializare că se confruntă cu această problemă.
Andreea Mantea are probleme cu somnul
„N-am dormit toată noaptea și am ales să dorm acum, câteva ore. Acum, mă rog, de dimineață, am zis să mai dorm câteva ore. Și am dormit, și am băut cafea, și iar am dormit, și iar am băut cafea. N-am putut să dorm absolut deloc, dar absolut deloc. Parcă auzeam orice zgomot, orice, orice!” le-a transmis în trecut Andreea Mantea urmăritorilor săi de pe Instagram.
Din nefericire, insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn în populația generală. Când devine cronică, poate influența negativ sănătatea, performanța în muncă și calitatea vieții persoanelor care suferă de aceasta.
Principalele semne și simptome ale insomniei includ:
• Dificultate de a adormi noaptea.
• Trezirea frecventă în timpul nopții.
• Trezirea prea devreme.
• Nu ai senzația de odihnă după ce ai dormit.
• Somnolență și oboseală în timpul zilei.
• Iritabilitate.
• Dificultăţi de atenţie, concentrare, învăţare şi memorare.
• Probabilitate crescută de a face greșeli și de a avea un accident.
În funcție de durata sa, insomnia poate fi clasificată în acută sau cronică. În insomnia acută sau de scurtă durată, tulburările de somn durează de la câteva zile până la câteva săptămâni. În schimb, în insomnia cronică sau pe termen lung, problemele de somn apar de trei sau mai multe ori pe săptămână timp de cel puțin trei luni.
Insomnia acută este de obicei asociată cu un eveniment stresant sau cu schimbări în rutina persoanei. În schimb, insomnia cronică este legată de un număr mare de factori, printre care se numără:
- Stres
Grijile vă pot menține mintea activă noaptea, ceea ce face dificil să dormiți. Evenimentele stresante sau traumatice pot provoca, de asemenea, insomnie.
- Călătorii și schimbări de timp
Munca de noapte sau rotațiile frecvente ale schimburilor perturbă ritmurile circadiene (modificările pe care le suferă organismul într-un ciclu de 24 de ore), provocând astfel potențial insomnie.
- Igienă slabă a somnului
Orele neregulate de culcare, precum și angajarea în activități stimulatoare și utilizarea ecranelor (computer, televizor, telefon mobil etc.) înainte de a merge la culcare pot crea probleme cu somnul.
- Mâncare copioasă înainte de culcare
Un exces de alimente poate provoca disconfort la culcare, ceea ce face dificil să adormi.