Reclamă

Prizonierii ucraineni deținuți în închisorile din Rusia sunt privați în mod deliberat de asistență medicală, iar unii medici au participat la torturi, a dezvăluit luni o comisie de anchetă a Consiliului ONU pentru drepturile omului, conform informațiilor transmise de AFP și Agerpres.

Comisia, creată pentru a investiga încălcările drepturilor omului în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, a constat deja că utilizarea torturii de către forțele ruse este sistematică. În raportul său oral prezentat Consiliului pentru drepturile omului, comisia a subliniat că aria geografică și similitudinea metodelor folosite indică faptul că tortura este o practică curentă și acceptabilă în ochii autorităților ruse.

Dincolo de torturile și violurile sistematice efectuate în lagărele de prizonieri și asupra femeilor din regiunile ocupate, Comisia a remarcat lipsa totală a asistenței medicale adecvate pentru prizonierii care aveau nevoie urgentă de îngrijiri în numeroase centre de detenție controlate de autoritățile ruse.

Erik Mose, președintele comisiei, a subliniat în raport că, „într-unul dintre aceste centre, medicii închisorii au fost implicați în sesiunile de tortură”. În contextual evocării cazului prizonierilor ucraineni din închisoarea Olenivka, acesta a amintit de explozia din 29 iulie 2022, soldată cu mai multe victime. Rusii i-au acuzat pe ucraineni de atacul asupra închisorii, în timp ce Kievul și aliații săi occidentali susțin implicarea Rusiei în incident.

Martorii au raportat că „nu a fost oferită nici o asistență medicală imediată multor zeci de persoane care au suferit răni grave”, a declarat Mose. Doar medicii militari aflați printre prizonieri au încercat să ofere ajutor, dar fără rezultate, mulți fiind pierduți „în acea noapte în timp ce responsabilii coloniei Olenivka priveau”.

Sechelele fizice și psihologice la foștii prizonieri sunt adânci, iar nevoile în materie de sănătate mintală sunt semnificative. Marturiile adunate de Comisie arată că mulți prizonieri sunt „bântuiți de teama de a fi încarcerați din nou”, exprimând nevoie „de a se face dreptate”. Comisia își continuă eforturile de colectare a dovezilor și atrage atenția asupra gravității situației.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro