Toți prizonierii au fost eliberați din închisoarea militară Sednaya, după ce regimul Bashar al-Assad a fost răsturnat, conform informațiilor transmise de ONG-ul Căștile Albe, ale cărui echipe au percheziționat clădirea. Această închisoare ubicată la 30 km nord de Damasc a căpătat notorietate internațională pentru practicile sale inumane, fiind deseori descrisă ca „abatorul uman”.
Echipele de voluntari, asistate de câini de percheziție, au efectuat o cercetare amănunțită a tuturor secțiilor, subsolurilor și curților clădirii, inclusiv a sistemelor de ventilație și canalizare. „Echipele specializate ale Căștilor Albe au efectuat o cercetare amănunțită a tuturor secțiilor, instalațiilor, subsolurilor, curților și zonelor înconjurătoare ale închisorii. Aceste operațiuni au fost efectuate cu ajutorul unor persoane familiarizate cu închisoarea și cu aspectul acesteia. Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio dovadă a unor celule sau subsoluri secrete nedescoperite”, au declarat reprezentanții ONG-ului.
După martie 2011, închisoarea Sednaya a fost folosită ca loc de detenție pentru protestatari pașnici și membri ai opoziției armate. Între 2011 și 2015, regimul Assad a fost acuzat că a efectuat execuții în masă fără proces, în cadrul unei campanii de represiune brutală. Condițiile de detenție inumane au inclus torturi sistematice și privare de hrană și apă.
După ofensiva rebelă care a culminat cu cucerirea Damascului pe 8 decembrie, Sednaya a fost una dintre închisorile eliberate de rebeli. Fotografiile și videoclipurile distribuite pe rețelele sociale arată cum rebelii au luat cu asalt clădirea, eliberând atât adulți cât și copii mici deținuți alături de mamele lor.
Potrivit agențiilor de presă de stat ruse TASS și RIA Novosti, fostul președinte Bashar al-Assad și familia sa se află acum în Rusia, care le-a acordat azil. Caderea regimului Assad a venit după 24 de ani de autoritarism, în urma unei ofensive rebelioase de 12 zile asupra capitalei siriene.