Prințul Philip, Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baronul Greenwich, numit și Philip Mountbatten, este soțul Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit.

Tatăl lui Philip a fost prințul Andrew al Greciei și Danemarcei, un fiu mai mic al regelui George I al Elenilor (inițial prințul William al Danemarcei). Mama sa a fost prințesa Alice, care era fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten, primul marchiz de Milford Haven.

Copilăria și căsătoria

Crescut în principal în Marea Britanie, Philip a fost educat la școala Gordonstoun și la Royal Naval College din Anglia. Din ianuarie 1940 până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a servit împreună cu Marina Regală în luptă.

La 28 februarie 1947, Philip a devenit un subiect de cancan. El a renunțat la dreptul său la tronurile grecești și daneze și a luat numele de familie al mamei sale. Căsătoria cu verișoara sa îndepărtată, Prințesa Elizabeth, a avut loc la 20 noiembrie 1947.

Prințul Philip- viața și cariera Ducelui de Edinbourgh

Primul copil al cuplului, Charles Philip Arthur George, s-a născut în 1948. I s-au alăturat Anne Elizabeth Alice Louise, Andrew Albert Christian Edward și Edward Anthony Richard Louis.

În timp ce o mare parte a timpului său a fost petrecut îndeplinindu-și îndatoririle, Filip s-a angajat într-o varietate de eforturi filantropice. A funcționat ca președinte al Fondului Mondial pentru Sănătate din 1981 până în 1996. Programul său de premiere internațională a permis mai multor tineri să se angajeze în servicii comunitare.

În 2011, pentru a marca 90 de ani de naștere, Elizabeth i-a conferit titlul și funcția de mare amiral al Lordului. În mai 2017, s-a anunțat că Philip va înceta să mai facă angajamente publice în august. Ultimul său eveniment solo a avut loc pe 2 august 2017.