Prințesa Amalia, moștenitoarea tronului olandez, și-a găsit refugiul în Spania pentru mai bine de un an, în urma unor amenințări serioase la adresa securității sale, conform informațiilor dezvăluite de presa din Olanda. La doar 20 de ani, prințesa a fost nevoită să părăsească planurile de a locui într-o reședință de studenți la Amsterdam din cauza preocupărilor legate de securitate. În ciuda optimismului inițial, situația sa de securitate a forțat-o să se întoarcă la palatul regal din Haga, locuind sub măsuri de protecție intensificate.

În octombrie 2022, la scurt timp după ce a început studiile în politica, psihologia, dreptul și economia, Amalia a fost forțată să-și revizuiască aceste planuri. Cuplul regal a anunțat că pentru siguranța ei, prințesa va trebui să locuiască înapoi la palat, o decizie care, după cum a precizat regina Maxima, ‘are consecințe enorme asupra vieții sale’.

Amenințările la adresa prințesei au fost asociate cu mențiuni ale acesteia și ale premierului Mark Rutte în comunicări ale organizațiilor criminale, stârnind temeri privind posibile răpiri. Deși detaliile măsurilor luate de autorități nu au fost făcute publice, se pare că situația de securitate a Amaliei s-a îmbunătățit suficient încât ea să-și poată relua studiile și viața în Olanda.