Reclamă
Reclamă

Prima utilizare a rachetei V-1

La 13 iunie 1944, naziștii au lansat prima rachetă de croazieră V-1 spre Londra, la doar o săptămână după debarcarea Aliaților în Normandia. Aceasta, denumită ‘arma răzbunării’, a lovit lângă un pod de cale ferată din Londra, ucigând opt civili. În total, peste 10.000 de rachete V-1 au fost lansate către Marea Britanie, deși doar un sfert dintre acestea și-au atins ținta. Datorită zgomotului specific emis de motorul primitiv cu reacție, britanicii le-au numit ‘bombe bâzâitoare’.

Mineriada din 1990

Pe 13 iunie 1990, regimul condus de Ion Iliescu a trimis poliția și muncitori din fabricile bucureștene împotriva manifestanților pașnici din Piața Universității, care scandau ‘Jos comunismul’. În centrul Capitalei au avut loc ciocniri violente, iar pe seară, Ion Iliescu a declarat că ‘legionari’ se află în spatele protestatarilor. În același timp, trenuri pline cu mineri din Valea Jiului erau direcționate spre București, aceștia ajungând în Capitală pe 14 iunie, unde au agresat protestatari și au devastat sediile partidelor istorice și ale ziarelor libere. Violențele au atras atenția presei internaționale, iar Iliescu le-a mulțumit minerilor pentru intervenția lor.

Summit-ul istoric Coreea de Nord-Sud din 2000

Pe 13 iunie 2000, liderii celor două Corei s-au întâlnit pentru prima dată față în față, marcând un moment istoric după divizarea peninsulei în Nord și Sud. Președintele sud-coreean Kim Dae-jung s-a deplasat la Phenian pentru a discuta cu liderul nord-coreean Kim Jong-il despre reunificarea țării și a familiilor despărțite de frontiera trasată în 1953. Summit-ul a adus speranță în Coreea de Sud, iar liderul de la Seul a fost recompensat cu Premiului Nobel pentru Pace. Ulterior, s-a descoperit că Nordul a primit 500 milioane de dolari pentru a participa la această întâlnire.

Reclamă

Faptele prezentate reflectă momente istorice distincte, fiecare având un impact semnificativ în contextul său: lansarea primei rachete V-1 de către naziști, Mineriada din București și summit-ul între liderii Coreei de Nord și Sud.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro