Reclamă
Reclamă

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) au anunțat, vineri, că primul tronson de plajă nouă din lotul Neptun – Jupiter a fost deschis turiștilor, iar lucrările de înnisipare au fost finalizate în mai puțin de două săptămâni.

„Plaja artificială din zona «10 Steaguri» din stațiunea Neptun a fost finalizată pe un tronson de 300 metri spre sud de către antreprenorul Lotului 8 Neptun – Jupiter, în mai puțin de două săptămâni de la demararea lucrărilor de înnisipare. În contextul pierderii suprafețelor de nisip din sudul litoralului și a eroziunii accentuate din zonă, eforturile intense ale beneficiarului și constructorului au permis mobilizarea rapidă a echipelor de lucru pentru a răspunde nevoii urgente de intervenție. Astfel, turiștii vor avea acces la zeci de hectare de plaje noi chiar din acest sezon estival”, au transmis reprezentanții ABADL.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, ABADL anunțase începerea lucrărilor de înnisipare între stațiunile Neptun și Venus, ca parte a proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”, etapa II, cofinanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (2014-2020) și Programul de Dezvoltare Durabilă (2021-2027).

Reclamă

În această zonă, lucrările de înnisipare sunt planificate pe o distanță de aproximativ 2,5 kilometri, acoperind trei celule de plajă delimitate de la Neptun la Venus. „Pentru a minimiza disconfortul, lucrările vor continua să fie efectuate secvențial. În ceea ce privește exploatarea plajei și disponibilitatea acesteia pentru turiști și localnici, se va lucra pe segmente de plajă cât mai mici, având lungimi cuprinse între 300 și 500 de metri. Lucrările vor avansa în mod secvențial de la nord la sud, astfel încât un sector de plajă va fi deschis în timp ce următorul sector va fi închis pentru lucrări. Aceasta înseamnă că întotdeauna va exista o zonă de plajă deschisă în apropiere, accesibilă pentru utilizatori”, a precizat sursa citată.

Reprezentanții ABADL au adăugat că noile suprafețe de plajă vor avea lățimi de 100 de metri plajă uscată și 280 de metri plajă submersă, asigurând o pantă lină la intrarea în apă. Zona de îmbăiere va avea o pantă similară celei existente natural, iar imediat după finalizare aceasta va fi măsurată pentru a ne asigura că îmbăierea se poate face în deplină siguranță. De asemenea, antreprenorul va colabora cu Serviciul Salvamar, care va intra în amplasament imediat ce acesta va fi deschis publicului și va asigura serviciile de avertizare și salvare acvatică în zona de îmbăiere. Până la începutul lunii septembrie 2024, vor fi create aproximativ 20 de hectare de plaje noi.

Lucrările fac parte din Lotul 8 – Lotul Jupiter – Neptun și ajung la o valoare de aproximativ 220.013.079,9 de lei fără TVA, au transmis specialiștii ABADL. Aceste lucrări de înnisipare desfășurate sunt parte a proiectului cu cofinanțare europeană „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020), etapa II”, împărțite în 11 zone delimitate astfel: Lotul Stăvilare Periboina – Edighiol, Lotul Mamaia, Lotul Tomis, Lotul Agigea, Lotul Eforie, Lotul Costinești, Lotul Olimp, Lotul Jupiter-Neptun, Lotul Balta Mangalia-Venus-Aurora, Lotul Mangalia-Saturn și Lotul 2 Mai.

Dintre acestea, Loturile Mamaia și Eforie au fost deja finalizate. În urma finalizării acestui proiect major, zonele înnisipate, alături de structurile hidrotehnice realizate, vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii cu o durată de viață de 50 de ani. Aceste zone vor beneficia și de lucrări de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine.

Proiectul „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” are o valoare totală de 3.805.641.721,67 de lei, din care ETAPA I prin Programul Operațional Infrastructură Mare (2014 – 2020) este de 1.299.306.335,6 lei și etapa II are o valoare de 2.506.335.386,07 lei, finanțată prin Programul de Dezvoltare Durabilă (2021-2027).

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro