SUA impune standardul în ceea ce privește tratamentul pentru COVID-19, cel puțin deocamdata.

Medicamentul Remdesivir, testat de cercetătorii americani a înregistrat rezultate semnificative și va fi utilizat pentru tratarea pacienților de COVID-19, inclusiv în România. Produsul este făcut să dezactiveze mecanismul prin care anumite virusuri produc copii ale lor și distrug sistemul imunitar al gazdei.

Un oficial a declarat că antiviralul este încă în teste, dar că primele rezultate au arătat, ieri, în urma unui studiu clinic important, că anumiți pacienți s-au recuperat mai repede de la boala cauzată de coronavirus, potrivit Reuters.

Rezultatele preliminare ale unui studiu făcut de guvernul SUA, lăudate de doctorul Anthony Fauci, expertul de vârf al SUA în bolile infecțioase, arată că pacienții cărora li s-a administrat Remdesivir s-au vindecat cu 31% mai repede decât cei care au primit un placebo.

Fauci a calificat aceste rezultate ca fiind “foarte semnificative”.

“Datele arată că Remdesivir are un efect pozitiv clar semnificativ în diminuarea timpului de recuperare. Asta este foarte important (…) Va fi standardul de tratare. Agenția de control Farmaceutic și Alimentar, efectiv în timp ce vorbim, lucrează cu Gilead să găsească mecanisme de a-l pune la îndemâna celor care au nevoie de el”, a declarat Fauci în fața reporterilor de la Casa Albă.

Și președintele Donald Trump a spus, într-o întâlnire de la Casa Albă, că rezultatul testelor efectuate la acest medicament sunt o veste bună. Cu toate acestea, există voci ale unor oameni de știință care avertizează că este nevoie de mai multe informații în privința eficacității, deoarece trebuie comparate rezultatele cu alte studii care au avut concluzii mixte.

Remdesivir în România

Medicamentul a ajuns și în România, acesta fiind disponibil, până în prezent, doar la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Unitatea a primit 110 flacoane din medicamentul injectabil, care va fi folosit, pentru început, pentru 10 pacienți internați în spitalul timișorean.