Primul satelit de lemn din lume, LignoSat, a fost lansat marți, urmând să fie transportat la Stația Spațială Internațională într-o misiune SpaceX. Acesta are rolul de a demonstra fezabilitatea utilizării lemnului în explorarea spațială, atât pentru Lună, cât și pentru Marte.
LignoSat, dezvoltat de Universitatea din Kyoto și compania Sumitomo Forestry, este construit din honoki, un tip de lemn folosit tradițional în Japonia pentru tecile săbiilor. Satelitul va orbita la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului și este destinat să rămână pe orbita timp de șase luni. „Cu lemnul, un material pe care îl putem produce singuri, vom putea să construim case, să trăim și să lucrăm în spațiu pentru totdeauna”, a declarat Takao Doi de la Universitatea Kyoto.
Utilizarea lemnului are mai multe avantaje în condițiile din spațiu. Lemnul este mai rezistent, deoarece nu există apă sau oxigen care să-l degradeze. De asemenea, un satelit de lemn ar reduce semnificativ poluarea, în comparație cu sateliții metalici convenționali care eliberează particule de oxid de aluminiu în timpul reintrării în atmosferă.
Proiectul de 50 de ani al echipei din Kyoto include plantarea de copaci și construirea de case din lemn pe Lună și Marte. Koji Murata, profesor de științe forestiere, a declarat: „Avioanele de la începutul anilor 1900 erau făcute din lemn. Ar trebui să fie fezabil și pentru un satelit din lemn.”
LignoSat este construit fără a folosi șuruburi sau lipici, tehnică tradițional japoneză, iar cercetătorii sunt interesați să evalueze cum lemnul poate proteja semiconductori de radiațiile spațiale, aspect important pentru potențiale aplicații tehnologice în construcția de centre de date. Kenji Kariya, manager la Sumitomo Forestry Tsukuba Research Institute, a menționat că „lemnul este de fapt o tehnologie de ultimă oră”.
LignoSat reprezintă un pas semnificativ către explorarea durabilă a spațiului, aducând o abordare inovatoare și ecologică. Testele vor oferi date esențiale despre comportamentul acestui material în condițiile dure ale spațiului.