Reclamă

La Montevideo, în Uruguay, pe malul vestic al Atlanticului, mai aproape de Antarctica decât de Europa, a început primul Campionat Mondial de Fotbal. Au trecut 94 de ani de la acest moment istoric.

13 echipe au participat la turneu, dintre care doar patru veneau din Europa. Drumul era lung și scump, mai ales în perioada unei crize economice mondiale. Cu toate acestea, România a reușit să ia parte la competiție la insistențele regelui Carol al II-lea.

Românii au fost repartizați în aceeași grupă cu țara-gazdă, Uruguay, și cu Peru. În prima partidă, echipa tricolorilor a reușit o victorie împotriva peruanilor. Cu toate acestea, succesul nu a fost suficient pentru a avansa în fazele superioare ale competiției. În cele din urmă, Uruguay a câștigat primul mondial de fotbal din istorie.

Acesta nu este singurul moment de glorie pentru sportul românesc. Într-o altă zi memorabilă, Simona Halep a obținut o victorie răsunătoare împotriva Serenei Williams (6-2, 6-2) în finala Turneului de la Wimbledon. Ea a devenit astfel prima româncă care a cucerit acest prestigios trofeu.

Farfuria oferită ca trofeu în cadrul turneului feminin a fost gravată cu numele Simonei Halep, continuând o tradiție începută în 1886. Acesta a fost al doilea turneu de Mare Șlem câștigat de româncă. În plus, Halep a stabilit un record impresionant pentru o finală feminină: doar trei greșeli neforțate, comparativ cu cele 26 ale Serenei Williams, într-un meci care a durat doar 56 de minute.

Între timp, în 1990, o tragedie s-a abătut asupra unui grup de alpiniști pe vârful Lenin, situat pe teritoriul fostei URSS. 43 de alpiniști din URSS, Cehoslovacia, Israel, Elveția și Spania au murit într-o avalanșă provocată de un seism. Acest incident rămâne cel mai grav accident de alpinism din istorie.

Epicentrul cutremurului a fost în Afganistan, la peste 200 km distanță de locul tragediei, dar mișcarea pământului a făcut ca o bucată de gheață să se desprindă de pe munte și să provoace avalanșa care a lovit în plin tabăra alpiniștilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro