Un mercenar al grupului Wagner a dezertat și a ajuns în Norvegia. Acum, el cere azil autorităților de la Oslo

Mercenarii Wagner dau semne că s-au săturat de războiul lui Vladimir Putin, din Ucraina. Sătul de atrocitățile comise, un fost comandant al grupului a dezertat și a cerut azil în Norvegia. Bărbatul ar avea informații importante despre crimele comise de trupele Rusiei.

Bărbatul a trecut granița în Norvegia și a fost arestat de Poliția de Frontieră, fiind acuzat că intrat ilegal în Norvegia. El se află în prezent la Oslo și pretinde că este un fost comandat al grupului de mercenari Wagner.

Numele său ar fi Andrei Medvedev și are 26 de ani. Bărbatul pretinde că a luptat pe frontul din Ucraina și că a fost martor la crimele oribile comise de oamenii lui Putin.

În ciuda informațiilor transmise de presa internațională, autoritățile de la Olso aleg să nu confirme identitatea bărbatului. Oficialii au motivat că nu pot face acest lucru din motive de securitate și confidențialitate. Totuși, Poliția de Frontieră norvegiană a confirmat pentru BBC că un bărbat de naţionalitate rusă a fost reținut după ce a trecut granița lungă de 198 km dintre Norvegia şi Rusia.

Identitatea mercenarului a fost însă confirmată din alte surse. Un grup de activişti pentru drepturile omului, Gulagu, a relatat că bărbatul este, într-adevăt, cine pretinde. Ei ar fi și cei care l-au ajutat pe Medvedev să fugă din Rusia.

Grupul de mercenari Wagner spune că Andrei Medvedev este „foarte periculos”

Și conducerea grupului Wagner confirmă că Andrei Medvedev a luptat pentru ei. Însă neagă că bărbatul ar fi avut o funcție importantă, dar și identitatea lui. Fondatorul Evgheni Prigojin a explicat printr-o postare în mediul online că mercenarul ar fi, de fapt, cetățean norvegian. În plus, el nu ar fi fost comandant, ci ar fi făcut parte dintr-o unitate de mercenari nordici inexistenți.

Dar în ciuda acestor declarații, fondatorul Wagner recunoaște că Medvedev a comis crime deosebit de grave. Așa că i-a sfătuit pe cei care intră în contact cu el să fie precauți.

Andrei Medvedev a lucrat în batalionul norvegian al Grupului Wagner, care se numește Nidhogg, deoarece avea cetățenie norvegiană. Trebuia urmărit penal pentru tentativă de maltratare a prizonierilor. Până acum a fost căutat. Aveţi grijă, este foarte periculos”, a declarat Prigojin.

Share.