În România, un ciclon mediteraneean a lovit țara, aducând cu el ninsori abundente și vânt puternic. Meteorologii au emis un cod galben de precipitații, vânt și viscol, iar de la noapte se va institui un cod portocaliu în sud-estul țării.

Dobrogea este una dintre cele mai afectate regiuni, unde vântul va atinge viteze de până la 70 de km/h, iar ploile torențiale vor fi însoțite de ninsori. Potrivit meteorologilor, acesta este primul episod autentic de iarnă pentru sezonul ce urmează.

Alertă de ninsori și viscol în România

România se confruntă cu o adevărată alertă de iarnă, în care ninsorile și viscolul sunt principalele amenințări. Sud-estul țării se află sub cod portocaliu de vreme severă, iar Bucureștiul va fi sub atenționare timp de două zile, conform informațiilor furnizate de Digi24.

Meteorologul Diana Giurgiu a declarat că acesta este primul episod autentic de iarnă pentru sezonul ce urmează. Deocamdată, este în vigoare un cod galben, însă se așteaptă ca ploile să se transforme în lapoviță și ninsoare începând de azi noapte, când va intra în vigoare codul portocaliu, care expiră duminică.

Episodul de iarnă va atinge punctul maxim în această noapte și se va încheia mâine seară, urmând o îmbunătățire a vremii. Totuși, începând de marți, precipitațiile se vor extinde și vor afecta o mare parte a țării. Vor fi ninsori în zona montană, în timp ce în restul țării se vor înregistra ploi, lapoviță și ninsoare.

Primul episod de iarnă autentic în România! Un cliclon mediteranean aduce ninsori și viscol în toată țara

Situația traficului în România

Centrul Infotrafic a transmis că nu există drumuri blocate în prezent și că se circulă în condiții de iarnă în zona montană a județelor Caraș-Severin și Gorj, fără a fi impuse restricții. De asemenea, în 11 județe din sudul și sud-estul țării, precum și în București, plouă și carosabilul este umed.

Infotrafic a anunțat că nu există drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Pe arterele rutiere principale, cum ar fi autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov și DN 7 Pitești-Sibiu, traficul se desfășoară pe un carosabil umed, în timp ce plouă, dar vizibilitatea este bună.

Recomandări pentru șoferi

Poliția recomandă șoferilor să circule cu mare atenție și să se asigure înainte de fiecare manevră efectuată. De asemenea, este important să se mărească distanța de siguranță între autovehicule, să se evite depășirile riscante și să se adapteze viteza la condițiile de trafic.