Coronavirus nu ține cont de vârstă, statul social, avere sau orice alt criteriu. Este un virus nemilos, care unora le poate fi fatal, iar alții nici nu prezintă simptome. Numărul persoanelor decesate din cauza covid-19 la nivel mondial a depășit 46.400.

Miercuri, 1 aprilie, surse ale Guvernului sârb au confirmat decesul unui responsabil al guvernului de la Belgrad, Branislav Blazic. Medicul chirurg și-a pierdut viața după ce a contactat SARS CoV-19. Pe lângă Blazic, alte patru persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore, anunță guvernul.

Blazic, secretar de stat în Ministerul pentru Protecţia Mediului și chirurg, fusese într-o vizită în oraşul său natal Kikinda, unul din focarele epidemiei de coronavirus pe teritoriul Serbiei, la mijlocul lunii martie. De aici a fost infectat cu coronavirus. Oficialul a fost pacient din 25 martie, după ce fusese spitalizat cu simptome severe ale coronavirusului.

În doar 6 zile de la confirmarea infectării, acesta a pierdut lupta cu virusul și a decedat. Cei care s-au ocupat de comunicarea informațiilor legate de acest caz nu au făcut publice numele celor care au intrat în contact direct cu Blazic.

Situația din Serbia

Numărul persoanelor confirmate cu coronavirus în Serbia a crescut cu 160 în ultimele 24 de ore, ajungând la 1.060, între care 28 de decese. Victimele, 21 de bărbaţi şi şapte femei, aveau o vârstă medie de 61,2 ani.

Autoritățile sârbe au luat măsuri drastice, interzicând persoanelor în vârstă să părăsească locuința şi a instituit restricţii de circulaţie între orele 17:00 şi 05:00. De asemenea, armata a instalat la Belgrad un al doilea centru spitalicesc de masă pentru persoanele testate pozitiv cu coronavirus care nu au dezvoltat simptome grave.

Alte două mari centre au devenit operaţionale la Novi Sad şi Nis ca parte a eforturilor guvernului de a degaja spitalele supraaglomerate şi a limita propagarea epidemiei.