Reclamă

Statele Unite au raportat primul deces cauzat de gripa aviară, având ca victimă un pacient internat în statul Louisiana. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), pacientul avea peste 65 de ani și suferea de afecțiuni preexistente. Virusul H5N1, care l-a infectat, este similar cu cel găsit la păsări sălbatice și domestice, dar diferit de tulpinile detectate la vacile de lapte.

Comunicatul Departamentului de Sănătate din Louisiana a precizat că, deși riscul pentru publicul general este scăzut, persoanele care lucrează sau interacționează cu păsările sau vacile sunt expuse unui risc mai ridicat. Pacientul se pare că a contractat virusul după o expunere la păsări sălbatice și de curte, și nu au fost identificate alte cazuri de infecție umană cu H5N1 și nici dovezi de transmitere interumană.

Moartea survine într-un context în care guvernul federal a alocat recent 306 milioane de dolari pentru a finanța cercetarea și supravegherea virusului H5N1. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul unor critici la adresa administrației Biden pentru modul în care a gestionat problema. Din 2020, numărul de focare de gripă aviară în rândul păsărilor a crescut semnificativ, iar unele mamifere au fost și ele afectate.

Începând cu anul 2024, CDC a înregistrat 66 de cazuri de gripă aviară la oameni în SUA. Profesorul de epidemiologie Jennifer Nuzzo de la Universitatea Brown a declarat pentru AFP că „acest virus poate fi letal”, adăugând că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea sa.

Potrivit CDC, caracteristicile genetice ale virusului H5N1 de la pacientul din Louisiana sugerează posibile mutații adaptate la tractul respirator uman, deși acest lucru nu este suficient pentru a crește transmisibilitatea virusului între oameni. Gripa aviară a fost raportată pentru prima dată în 1996, iar din 2003, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat peste 950 de cazuri umane în 24 de țări, dintre care aproximativ jumătate au fost fatale.

Patologiile cauzate de virusul H5N1 variază, dar Nuzzo consideră că moartea înregistrată în Statele Unite subliniază necesitatea de a intensifica măsurile de prevenire a infecțiilor la oameni.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro