Reclamă

Primul caz de condamnare sub noua lege de securitate din Hong Kong: un bărbat găsit vinovat pentru purtarea unui tricou cu slogan de protest

Un locuitor din Hong Kong, Chu Kai-pong, în vârstă de 27 de ani, a pledat vinovat de răzvrătire pentru purtarea unui tricou cu un slogan de protest. Aceasta este prima condamnare sub noua lege de securitate națională, adoptată în martie. Reuters informează că Chu a fost acuzat de „un act cu o intenție sedițioasă”.

Noua lege privind securitatea națională prevede extinderea pedepsei maxime pentru astfel de infracțiuni de la doi la șapte ani de închisoare. În cazul în care implică „coluziune cu forțele străine”, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani de închisoare.

Bărbatul a fost arestat pe 12 iunie într-o stație de metrou, având pe el un tricou cu sloganul „Eliberați Hong Kong, revoluția vremurilor noastre” și purtând o mască galbenă cu inscripția „FDNOL”, prescurtarea sloganului „cinci cereri, nu una mai puțin”. Ambele mesaje au fost des utilizate în protestele pro-democrație din 2019.

În fața instanței, Chu a explicat că a ales să poarte tricoul pentru a aminti oamenilor de vremea protestelor. Magistratul șef Victor So, desemnat pentru a judeca cazurile de securitate națională, a amânat pronunțarea sentinței pentru joi.

Hong Kong a fost înapoiat Chinei de către Marea Britanie în 1997, sub promisiunea că libertățile, inclusiv cea de exprimare, vor fi protejate printr-o formulă „o țară, două sisteme”. Legea de securitate națională impusă de Beijing în 2020 prevede pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru infracțiuni precum secesiunea și coluziunea cu forțele străine.

În martie 2024, Hong Kong a adoptat a doua nouă lege privind securitatea, denumită „Articolul 23”, conform mini-constituției locale, Legea fundamentală. Criticii, printre care se numără și guvernul SUA, și-au exprimat îngrijorarea că legea ar putea fi folosită pentru a înăbuși disidența. Oficiali din Hong Kong și din China apără necesitatea legii pentru a întări regimul de securitate națională.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro