Primii hibrizi om-șoarece creați într-un laborator din New York în cadrul Universității din Buffalo. Cercetătorii care au reușit acest experiment bizar pretind că este o șansă unică de a face studii avansate. Primii hibrizi om-șoarece au fost făcuți cu ajutorul unor celule umane. Oamenii de știință au spus că inserarea celulelor umane în șoareci a avut mare succes din prima. În general acest procedeu este foarte greu de realizat.
Oamenii de știință care au depus eforturi în realizarea primilor hibrizi om-șoarece. Potrivit cu Science Advances, specialiștii, spun că este un pas mare în studierea țesuturilor umane. Susțin că reușesc să facă mai multe studii fără a încălca principiile eticii de cercetare. Evoluția procesului de creare a hibrizilor a constat în formarea unor embrioni cu 4% celule umane. Mare parte dintre celulele umane injectate în șoareci nu au dat semne de-a se transforma în spermatozoizi sau ovule. Mere parte din ele s-au lipit de diferite organe interne ale șoarecilor, s-au oprit pe inimă sau ficat.
„Fenomenul de heterozis care apare la un hibrid are următoarea explicație științifică: produșii rezultați din încrucișarea unor indivizi care aparțin unor populații genetice diferite, adică hibrizii, sunt mai viguroși (pentru ca sunt mai heterozigoți) ca indivizii în rasă curată (părinții), care sunt mai homozigoți. Superioritatea este dată de manifestarea mai intensă a heterozigoției” Sursa citată: icdapicultura.ro
Un pas important: hibrizii donatori de organe umane
Acest tip de studiu are scopul de-a face posibilă o sursă de organe pentru transplant. Astfel, se speră atingerea punctului în care oamenii nu ar mai fi nevoiți să aştepte apariţia unui donator. Potrivit datelor oferite de cercetători au reușit să integreze celulele cu un succes formidabil. Acest fapt este posibil pentru că celulele au fost modificate astfel încât să se revină la un moment anterior al evoluţiei lor biologice. Se pare că embrionii au fost exterminați după 17 zile de evoluție.