Cercetătorii intenționează să afle cum apare cancerul, în acest scop dorind să creeze în laborator celule canceroase, pentru a încerca să depisteze boala încă din fază incipientă.

Astfel, oamenii de știință din Marea Britanie și SUA, își doresc să afle primele semne de cancer, intenționând să trateze boala înainte să se răspândească în organism.

Dezvoltând celule canceroase în laborator, ar putea determina manifestarea bolii în stadiu incipient, după cum relatează BBC.

Cercetători ai mai multor universități prestigioase au format o echipă în încercarea de a depista cancerul în stadiu incipient, aceasta fiind o prioritate pentru Alianța internațională.

Tehnicile de testare pe care vor să le dezvolte, ar urma să fie mai puțin invazive ca: analizele probelor de sânge, urină sau respirație, astfel monitorizând starea de sănătate în cazul pacienților cu risc mare de îmbolnăvire.

Totodată, cercetătorii vor ca tehnica imagistică să fie îmbunătățită încât să poată depista cancerul încă de la început, scrie BBC, conform Libertatea.

În Manchester, în laborator, se dezvoltă țesut mamar care conține celule sintetice imune, în încercarea de a depista modificările care ar conduce la apariția cancerului, din primele faze chiar.

Specialiștii afirmă că mereu există pericolul de supra-diagnosticare fiindcă nu toate modificările din stadiul incipient apărute la nivel celular se transformă în cancer.

Momentan, studiile au fost efectuate la scară mică și au fost întrerupte. Astfel, nu au apucat să fie realizate pe un număr mare de persoane.