Tulburările de tranzit intestinal, insomnia, pierderea mirosului și disfuncțiile sexuale pot fi primele manifestări clinice ale unei afecțiuni severe, pe care puține persoane o asociază cu aceste probleme. În primele stadii, boala Parkinson poate produce aceste semne și simptome nespecifice, cu mulți ani înainte de manifestările motorii.
Pe măsură ce afecțiunea evoluează, apar simptome evidente de boală Parkinson, precum tremor, încetinirea mișcărilor, rigiditatea musculară, pierderea echilibrului și chiar complicații, precum incontinență urinară și dificultăți de înghițire. Pentru ameliorarea simptomatologiei și asigurarea unei cât mai bune calități a vieții pacientului, este esențială începerea tratamentului adecvat cât mai repede posibil.
Diagnosticul de boală Parkinson este stabilit de medicul neurolog, în urma unei consultații de specialitate, urmată de investigații specifice, precum examenul RMN cerebral sau scintigrafia cerebrală. În anumite situații, pot fi indicate și teste genetice, pentru identificarea unor posibile mutații asociate cu această afecțiune.
Tratamentul medicamentos pentru boala Parkinson are ca scop creșterea nivelului de dopamină din creier, pentru ameliorarea simptomatologiei. Pentru că boala este incurabilă și evoluează progresiv, este important ca pacientul să fie monitorizat periodic și să se prezinte la medic pentru evaluare și, la nevoie, pentru ajustarea tratamentului.
În stadiile avansate ale acestei afecțiuni, când pacientul se confruntă cu tremor și cu rigiditate musculară severă, medicația antiparkinsoniană administrată oral nu mai are efectul dorit și atunci este necesar un alt tip de tratament. Din fericire, în prezent există dispozitive speciale, care permit administrarea continuă a substanțelor necesare. În urma consultației de neurologie, pacientul află dacă este un candidat potrivit pentru tratamentul cu pompă levodopa/carbidopa/entacaponă sau cu pompă de apomorfină.
Pompa cu gel intestinal care conține levodopa, carbidopa și entacaponă, medicamente esențiale pentru tratamentul bolii Parkinson, este conectată la un tub montat la nivelul intestinului subțire, printr-o procedură endoscopică, minim invazivă. Astfel, pompa permite eliberarea gelului direct în intestin, timp de 16 ore pe zi, atunci când pacientul este activ. În acest fel, substanțele sunt asimilate mai rapid și sunt administrate continuu, pentru un efect de durată, ameliorând tremorul și rigiditatea musculară.
Pompa cu apomorfină este conectată la un tub mic, fixat subcutanat, pe abdomen, pentru eliberarea continuă a apomorfinei, care potențează efectul tratamentului antiparkinsonian oral. În mod normal, această substanță este administrată prin injecție, dar în cazul pacienților care au nevoie de mai multe injecții pe zi, pompa este soluția potrivită.
Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care asigură aceste opțiuni moderne de tratament pentru boala Parkinson, la recomandarea unui medic neurolog de la SANADOR. Pentru montarea pompei de levodopa/carbidopa/entacaponă sunt necesare 3 nopți de spitalizare, care includ și monitorizarea postoperatorie și recomandările necesare pentru îngrijirea pacientului la domiciliu, după externare. În cazul pompei de apomorfină, durata de spitalizare este de numai o noapte, iar pacientul primește toate instrucțiunile pentru utilizarea pompei acasă. Pentru pacienții asigurați, costul medicației este compensat 100%.
La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de neurologie oferite de medici foarte experimentați și de toate investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticul de precizie al bolii Parkinson și pentru alte afecțiuni neurologice, inclusiv alte forme de parkinsonism. Tratamentul este stabilit întotdeauna în funcție de specificul fiecărui caz în parte, pentru a obține rezultate pe termen lung, cu asigurarea unei bune calități a vieții. De asemenea, pacienții au acces la monitorizarea stării de sănătate, prin evaluări medicale periodice.