Statele Unite ale Americii au publicat primele imagini surprinse chiar din interiorul dronei prăbușite în Marea Neagră. În ciuda declarațiilor Rusiei, filmarea arată că aparatul de zbor a fost doborât în mod intenționat.

Drona americană MQ-9 Reaper, doborâtă marți de două aeronave ce aparțin Rusiei în Marea Neagră, avea la bord o cameră de luat vederi. Statele Unite ale Americii au reușit să recupereze imaginile, înainte ca rușii să pună mâna pe aparatul de zbor. Înregistrarea arată clar cum a fost atacată drona, dar și momentul impactului.

Din filmarea se vede clar cum un avion de vânătoare rusesc Sukhoi SU-27 se apropie de dronă. Pe măsură ce distanța dintre aparatul de zbor american și aeronava militară de luptă este tot mai mică, acesta din urmă aruncă combustibilul în timp ce interceptează drona americană.

Urmează apoi un nou atac, iar mai apoi filmarea se întrerupe brusc. Când este reluată imaginea, aparatul de zbor fără pilot era deja în cădere.

Aceste imagini infirmă poziția Rusiei, care imediat după incident a declarat că aeronavele sale nu au detectat. Ba mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că avioanele rusești nici măcar nu au atins drona, darămite să o și atace.

Moscova a transmis că va trimite trupe să recupereze drona prăbușită din apele Mării Negre. Însă chiar dacă vor reuși să facă acest lucru înaintea americanilor, nu se vor alege cu nimic. Operatorii au șters de la distanță software-ul sensibil al dronei, reducând riscul ca materialele secrete să cadă în mâinile inamicului.

Ce au discutat Rusia și SUA după prăbușirea dronei

Miercuri, între Washington și Kremlin au avut loc discuții la nivel oficial. La inițiativa americanilor ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au discutat prin telefon despre acest incident.

Tocmai am vorbit la telefon cu ministrul Șoigu și am repetat că este important ca marile puteri să fie modele de transparență și comunicare. Statele Unite vor continua să zboare și să opereze zboruri în concordanță cu legile internaționale și este de datoria Rusiei ca aeronavele sale militare să opereze în siguranță și cu profesionalism., a declarat oficialul american.