Reclamă
Reclamă

MApN anunță că Forțele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, să primească primele drone Bayraktar T2, care urmează a intra în dotarea armatei române. La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie vor fi executate primele zboruri de instrucție cu aceste aeronave fără pilot, operate de piloți români.

„Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 și are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități ale țării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a apărării”, se arată într-un comunicat MApN.

Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită.

Reclamă

Configurația-standard a unui sistem de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde șase aeronave fără pilot la bord și echipamentele aferente de comandă și control.

„Misiunile și tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilitățile de lovire, cercetare-supraveghere și posibilitățile multiple ale sistemului Bayraktar TB2. Aeronave fără pilot de acest tip și-au dovedit eficacitatea în misiuni de luptă, principalele avantaje fiind anduranța foarte mare în zbor – până la 24 de ore, în funcție de încărcare, și posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorită echipamentelor cu care sunt dotate. Totodată, prin misiunile și tragerile reale aer-sol executate, au fost demonstrate capabilitățile de lovire”, se arată în comunicatul MApN.

Dronele Bayraktar s-au remarcat în special în primele luni ale războiului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina. Distrugerea sistemelor de artilerie și a blindatelor rusești cu ajutorul dronelor turcești Bayraktar TB2, operate de armata ucraineană, a făcut ca „întreaga lume” să își dorească să le cumpere, după cum a spus proiectantul acestei drone.

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția, în vederea dotării Forțele Terestre Române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane USD, inclusiv pachetul suport (cu muniția aferentă, suportul logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament).

În luna aprilie 2023, a fost semnat contractul de achiziție, cu termene de livrare în lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025 a dronelor Bayraktar pentru armata română.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro