Primele declaraţii după ce a fost desemnat noul Guvern

Primele declaraţii după ce a fost desemnat noul Guvern

Publicat: joi, 6 februarie 2020, 19:26

Reclama

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii.

În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri, pe măsuri economice, sociale. De asemenea, a dorit să repare greșelile făcute de guvernele pesediste. Pe de altă parte avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări.

Doar ultimul exemplu este elocvent. PNL prin Guvern a dorit să aducă îmbunătățiri alegerilor locale. PSD nu a dorit, a depus moțiune. Astăzi avem consultări.

După părerea mea, repet astăzi, soluția corectă în această situație este întoarcerea la electorat.

Mai simplu spus, alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune.

După ce m-am consultat cu toate partidele îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou Guvern”, a declarat Iohannis.

Ludovic Orban a intrat primul la consultări şi s-a autopropus

„Propunerea de premier este subsemnatul, Ludovic Orban. Acesta a spus că începând de săptămâna viitoare PNL va avea negocieri cu partenerii din Parlament pentru a stabili o strategie pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a declarat Orban.

După PNL au urmat social democraţii, iar liderul interimar Marcel Ciolacu l-a propus pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie. Marcel Ciolacu a ameninţat la ieşirea de la Cotroceni că va sesiza CCR dacă Iohannis îl propune tot pe Orban.

După PSD au urmat cei de la USR. Dan Barba a declarat că susţine alegerea primarilor în două tururi şi că îl alege pe Dacian Cioloş pentru fucţia de lider al Guvernului.

„I-am transmis președintelui poziția USR, declarată timp de doi ani de zile – alegerile anticipate sunt soluția morală, etică, corectă și necesară pentru România. Vom susține scenariul alegerilor anticipate. Dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, i-am solicitat președintelui ca indiferent de premierul pe care-l va desemna să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență”, a declarat Dan Barna.

UDMR, reprezentat de Kelemen Hunor, a dat totul peste cap, inclusiv planurile politicienilor social democraţi, deoarece ungurii au spus că au semnat moţiunea doar pentru a bloca sistemul electoral, dar nu vor susţine alt proiect PSD.

„Nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcția de prim-ministru. E o chestiune pe care am spus-o și ieri. Votul pe moțiunea de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral, nu pentru alt proiect politic”, a declarat Kelemen Hunor.

PMP, reprezentat de Marius Paşcan, a declarat că nu va susţine alegerile anticipate, iar preşedintele ALDE a fost de aceeaşi părere.

„Consecinţele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează în toată această perioadă un imens blocaj legislativ, economic. De aceea i-am spus preşedintelui că ni se pare această soluţie nepotrivită, mai ales că economia de timp la care se ajunge este una nesemnificativă”, a declarat Tăriceanu, la ieșirea de la consultări.

 

Urmărește știrile Substantial.ro și pe Google News

Reclama

Citește și: