Reclamă
Reclamă

Radu Mihaiu, primarul sectorului 2 al Capitalei, a declarat miercuri seară la Jurnalul de Seară de la Digi24 că există numeroase inadvertențe în procesul de numărare a voturilor și că este necesară renumărarea acestora în mai multe secții cu probleme. ‘Noi vrem renumărarea pentru toate aceste secții în care au dispărut voturi din urna de vot’, a afirmat Mihaiu.

În dialog cu prezentatorul Cosmin Prelipceanu, Mihaiu a subliniat că în Secția 195 de pe Dimitrie Pompeiu au dispărut 143 de voturi. ‘S-au prezentat la urne 922 de alegători și s-au regăsit voturi în urnă 779. Întrebarea e cum au dispărut aceste voturi – și să nu credeți că au dispărut doar de la primar, au dispărut și de la consilul local’, a explicat Mihaiu.

În plus, primarul a declarat că a făcut plângeri și că a cerut renumărarea voturilor în toate secțiile cu probleme. Potrivit acestuia, mai multe secții din sector ar prezenta nereguli similare. ‘Este o secție pe care am câștigat-o, dar în care au dispărut peste 140 de buletine de vot. Întrebarea mea este de ce au dispărut’, a spus Mihaiu.

Reclamă

Referindu-se la disponibilitatea proceselor verbale pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), Mihaiu a afirmat că șeful AEP ‘minte’, adăugând că ‘sunt peste 60% dintre secții care au avut astfel de probleme’. El a argumentat că numărul mare de descrepanțe în procesele verbale face necesară o renumărare completă.

Cosmin Prelipceanu a subliniat că, potrivit AEP, procesele se înregistrează în sistem doar după corecție. Mihaiu a replicat că ‘procesele verbale sunt disponibile pe site-ul AEP și pot fi verificate de toată lumea. Procesele verbale de la secția 195 arată clar că au existat inadvertențe numerice’.

Întrebat dacă Biroul Electoral de Sector (BES) a oferit un răspuns la cererea de renumărare, Mihaiu a răspuns că ‘până acum nu a fost luată nicio decizie referitoare la majoritatea secțiilor, deși cererea a fost depusă’.

Primarul a mai adăugat că renumărarea voturilor a fost decisă pentru o singură secție, dar și această decizie a venit cu întârzieri. ‘Biroul Electoral de Sector a tergiversat luarea unei decizii și în cazul acelei secții și s-a luat foarte târziu, luni noaptea’, a afirmat acesta.

Referindu-se la presiunile la care au fost supuși reprezentanții comisiilor de numărare, Mihaiu a menționat că ‘inclusiv colega noastră, reprezentant USR, a trebuit să stea și să nu doarmă, e inuman. E vorba de membrii comisiei de numărare, de la toate partidele’.

Pentru a demara cercetările legale, Mihaiu a declarat că a depus o plângere penală. ‘Da, am depus-o astăzi’, a confirmat el.

În ceea ce privește comunicatul PSD, care susținea că USR ‘și-a pierdut dreptul de a contesta după ce reprezentanții săi au semnat procesele verbale din secții’, Mihaiu a spus că ‘PSD poate să spună orice, ei demonstrează pe câte paliere se poate fura votul oamenilor’.

Radu Mihaiu a încheiat subliniind presiunea la care au fost supuși membrii comisiilor din sectoarele de vot, afirmând că ‘reprezentantul PSD a amenințat membrii comisiei de la secția 352 că vor face pușcărie dacă continuă să spună că au greșit’.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro