Primarul Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

Împreună cu el, a fost prinsă mătușa sa în timp ce conducea cu o viteză de 200 km/h. Cei doi au fost opriți la o gară, unde au abandonat mașina pe care o foloseau, cu intenția de a scăpa și continuându-și călătoria. Însă Cherecheș a fost prins de polițiștii bavarezi și a fost arestat.

Primarul din Baia Mare, prins în Germania

Arestarea primarului a fost posibilă datorită unei cooperări eficiente între poliția română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia. Pe 28 noiembrie 2023, bărbatul de 45 de ani din Baia Mare a fost localizat și reținut de polițiștii bavarezi și BKA, în urma schimbului de date și informații între cele două țări.

Pe numele lui fusese emis un mandat de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată. În prezent, autoritățile române continuă procedurile pentru a-l aduce pe acesta în țară.

Unde ar fi fugit C[t[lin Cherecheș. Primarul din Baia Mare ar vrea să își cumpere o casă în această țară

Cherecheș a părăsit țara prin punctul de trecere a frontierei Petea, folosindu-se de actul de identitate al unei rude. El a fost surprins de o cameră de supraveghere în jurul orei 4 dimineața, pe o stradă din spatele casei sale.

Îmbrăcat într-un hanorac și purtând o geantă în spate, primarul a părăsit țara într-un taxi pe care îl luase din Satu Mare. Șoferul taxiului a declarat că Cherecheș i-a spus că se duce până la Mateszalka și înapoi, pretinzând că își așteaptă soția din Budapesta. Ei au trecut fără eventualele suspiciuni, și taximetristul nu i-a verificat buletinul acestuia.

În urma fugii primarului, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș a deschis un dosar penal pentru trecere frauduloasă a frontierei, fals privind identitatea și favorizarea făptuitorului.

Cu toate acestea, nu au fost făcute precizări cu privire la persoanele care l-ar fi ajutat pe Cherecheș să scape, deoarece această informație ar putea influența rezultatul anchetei.

Curtea de Apel Cluj a respins apelul primarului și a menținut sentința dată de Tribunalul Cluj în februarie 2022, în care Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupție.

Singurele modificări au fost în privința pedepsei complementare, care a fost mărită de la 4 la 5 ani, și a restricțiilor impuse primarului, care nu poate să fie ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și nici să ocupe funcția de primar.