Pagubele semnificative cauzate de vântul puternic din Capitală au fost subiectul unei declarații recente făcută de Primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Acesta a indicat că fenomenele meteorologice intense, care devin din ce în ce mai frecvente, sunt principalele cauze ale acestor pagube. În contextul acestor evenimente, edilul a evidențiat progresele făcute în timpul administrației sale în ceea ce privește mutarea cablurilor de electricitate în subteran, un efort menit să reducă impactul acestor fenomene asupra infrastructurii urbane.

„Asta este o problemă cu care se confruntă toate oraşele din lumea asta. Chiar dumneavoastră aţi dat imagini din România, dar am văzut săptămânile trecute imagini din Europa Occidentală, imagini din Statele Unite. Trebuie să ne obişnuim cu toţii că nu mai este clima pe care am avut-o acum 20-30 de ani, când nu aveam tipul acesta de fenomene.”, a comentat Nicușor Dan într-o intervenție pentru Realitatea Plus. În plus, acesta a subliniat accelerația mutării cablurilor în subteran pe parcursul mandatului său, comparativ cu perioadele anterioare.

Referindu-se la copacii căzuți pe carosabil sau autoturisme, primarul a recunoscut dificultatea de a anticipa astfel de evenimente, menționând că lucrările de urbanizare pot adesea să afecteze stabilitatea acestora prin afectarea rădăcinilor.

Pompierii bucureşteni au intervenit în forță, gestionând peste 288 de cazuri de pagube provocate de vânt, inclusiv copaci căzuți, elemente desprinse din acoperișuri și stâlpi căzuți, a informat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Eforturile făcute de autorități subliniază atât intensitatea fenomenelor meteorologice actuale, cât și nevoia de adaptare și prevenție în fața acestora.