Reclamă

Primarul Municipiului Ploieşti, domnul Adrian Florin Dobre, a participat, astăzi, la masa rotundă „Colaborarea şi implicarea civică – soluţia la problema poluării din Ploieşti şi Prahova”, eveniment iniţiat de publicaţia Observatorul Prahovean, care a avut ca scop reunirea la discuţii a tuturor reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi judeţene, societăţii civile, agenţilor economici, partidelor politice şi mass media locale, privind reducerea poluării şi a impactului acesteia asupra sănătăţii oamenilor.

Municipalitatea ploieşteană are deja în vedere problema poluării Municipiului Ploieşti şi astfel s-au demarat până în prezent o serie de acţiuni şi proiecte, cu rol esenţial în reducerea poluării. Primarul municipiului Ploieşti a semnat, în luna octombrie 2019, protocolul intitulat „Ploieşti Verde”, un document prin care, alături de ONG-uri reprezentative, profilate pe activităţi de protejare a mediului, se pun bazele unui angajament pe termen lung, care oferă soluţii pentru dezvoltarea oraşului într-un mod eficient şi sustenabil.

La dezbaterea desfăşurată astăzi, domnul Adrian Florin Dobre, a răspuns pozitiv invitaţiei publicaţiei Observatorul Prahovean declarând în acest sens că:

„Mulţumesc pentru invitaţia la această întâlnire şi mă bucur că organizatorii au ales primăria municipiului Ploieşti ca loc de desfăşurare.

Un lucru pe care l-am constatat cu toţii este acela că în marea majoritate a cazurilor sesizările din parte cetăţenilor fac referire la perioadele de noapte. De asemenea, în ceea ce priveşte condiţiile de trafic, ştim că acestea sunt diminuate pe timp de noapte faţă de perioada zilei, şi nu cred că cetăţenii fac sesizările, în mod ostentativ, numai seara sau în cursul dimineţii, când se deschid geamurile şi se resimte acest impact negativ. Nu cred că în celelalte comune din jurul municipiului, există atât de mult trafic care să influenţeze măsurătorile, apropo de staţia care se află la Brazi.

Pe de altă parte, sunt numeroşi compuşi care nu sunt monitorizaţi. În municipiul nostru a apărut o expresie, din păcate, disconfort olfactiv, care nu este datorat doar benzenului sau pulberilor din atmosferă, ci sunt şi alte substanţe care influenţează acest lucru. Noi, pe planul privind calitatea aerului, pe care îl avem în elaborare şi în atenţie, după ce ministerul a stabilit la sfârşitul anului 2018, printr-un ordin, că trebuie realizat şi în municipiul Ploieşti, avem doar trei elemente. Discutăm de PM10, Nox, benzen. Nu vorbim de hidrogen sulfurat sau de alte substanţe, există o problemă legislativă, am spus-o de fiecare dată.

Într-adevăr, în comunitatea europeană aceşti indicatori, care sunt măsuraţi la noi şi în alte localităţi, sunt conform normelor europene, numai că la Ploieşti, ca şi în comuna Brazi, avem o problemă specifică. Să nu uităm că avem trei rafinării funcţionale, nu trebuie să uitam că avem o rafinărie în lichidare, dar care are o serie de bataluri acolo, care de asemenea produc o grămadă de substanţe care ajung în atmosferă, vorbim de alte industrii, construcţii, etc.

În primul rând noi nu ştim exact ce se află în atmosferă, în afară de aceste substanţe. Planul va fi realizat, noi avem studiile de trafic realizate punctual pe anumite zone ale Ploieştiului şi lucrăm la un studiu de trafic comun. Astfel, am demarat procedura, după ce a apărut obligativitatea municipalităţii, de la sfârşitul anului 2018, împreună cu Braziul, sub coordonarea Consiliului Judeţean, ca până la finele acestui an, să finalizăm şi conform contractului pe care îl avem. Trebuie ştiut că, în acest sens, există o serie de etape de consultare a populaţiei, la momentul la care se elaborează studiul şi bineînţeles la momentul în care studiul va fi finalizat.

Apropo de comunicare, am creat acest grup de lucru la nivelul municipiului Ploieşti şi am rugat ONG-urile să vină alături de municipalitate pentru a disemina mult mai bine aceste informaţii.

Problema este că, aceste informaţii nu ne sunt transmise în mod real şi, nu de puţine ori, le-am solicitat Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Mediu. În fiecare an sesizările s-au dublat. Am solicitat Gărzii de Mediu să ne pună la dispoziţie aceste date şi de fiecare dată, aproape invariabil, răspunsurile sunt că nu s-au depăşit valorile. La fel ca si ONG-urile implicate, nu am beneficiat niciodată de aceste date, care trebuie obţinute corect şi în timp real.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro