Reclamă

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, a transmis joi, în cadrul unei conferințe de presă, că primarii unităților administrativ-teritoriale nu susțin reorganizarea administrativ-teritorială făcută „din pix”. Drăghici subliniază că România are nevoie de o reformă a finanțelor publice, nu de o simplificare a structurii administrative fără o fundamentare solidă.

Drăghici a declarat: „Când vorbeşti de reorganizarea administrativ-teritorială, trebuie să vorbeşti de nişte prevederi locale: Carta europeană a autonomiei locale, Legea referendumului. Nu se pot face aceste reorganizări din pix. Dar când aud la nivel central, factori înalţi, cocoţaţi în vârful statului, ca să dărâme temelia sa, satul, nu poţi să nu iei o atitudine şi să le spui: Până aici! Nu mai vorbiţi prostii!”

Miercuri, Asociaţia Comunelor din România (ACoR) şi Asociaţia Stabilitate, Armonie, Tradiţii (SAT) au lansat un manifest, susținând că România necesită o reformă a finanţelor publice, nu o reformă administrativ-teritorială. Documentul atrage atenția că o comasare sau desfiinţare abuzivă şi nefundamentată a unui număr mare de comune ar duce la o societate tot mai divizată şi lipsită de empatie.

Manifestul precizează: „Comasarea sau desfiinţarea abuzivă şi nefundamentată a unui număr ridicat de comune ar constitui încă un pas spre o societate din ce în ce mai învrăjbită, scindată, o societate a egoismului, a lipsei de empatie faţă de celălalt, a nepăsării marilor oraşe faţă de sat, privite doar ca ‘hinterland’ imobiliar, a centrului faţă de periferie, a celor de acum faţă de cei de dinainte, a celor bogaţi faţă de cei săraci, a nepăsării pentru păstrarea identităţii şi a valorilor naţionale în calea tăvălugului globalizării”.

ACoR și SAT susțin că, în ultimele trei decenii, au avut loc numeroase schimbări administrativ-teritoriale adaptate cerințelor locale. Astfel, 234 de comune au fost înființate, iar 59 de comune au devenit orașe, demonstrând o evoluție conformă cu necesitățile locale, și nu o stagnare la structura din 1968, aşa cum susțin unele voci critice.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro