Primăria Capitalei respinge ferm informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora bugetul pe anul 2019 al Municipiului Bucureşti ar fi rămas necheltuit !

Reclamă

De asemenea, Primăria a subliniat că informaţiile potrivit cărora Municipiul Bucureşti ar fi avut un excedent de 900 milioane lei, precum şi că 20% din bugetul Capitalei a rămas necheltuit sunt FALSE.

Reclamă

Excedentul înregistrat anul trecut de Municipiul Bucureşti a fost de doar 6,9 milioane lei, rezultat din raportările unui număr de 46 de instituţii publice subordonate. Aşadar nu 900 de milioane de lei cum eronat s-a interpretat de către o parte a mass-media.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost analizatt ca şi cum nu ar fi existat 46 de subordonate iar sumele ar fi trebuit cheltuite exclusiv de către aparatul de lucru al Primarului General, prin direcţiile de specialitate. O eroare impardonabilă.

Se reaminteşte faptul că deşi contribuţia Bucureştiului la bugetul de stat reprezintă în jur de 25% din PIB-ul României, Primăria Capitalei este singura unitate administrativ-teritoriala care nu încasează taxe şi impozite, caz unic în ţară !

Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti depinde în proporţie de peste 90% de alocările de la bugetul de stat, care, în ultimii ani, din diverse cauze, au fost mai mici.

Anul trecut au fost transmise atât Guvernului Dăncila, cât şi Guvernului Orban solicitări repetate pentru alocarea de fonduri suplimentare pentru bugetul Municipiului Bucureşti, mai ales ca bucureştenii, a căror contribuţie la bugetul de stat este considerabilă, au dreptul la investiţii şi servicii publice la standarde europene!

Cu toate acestea atât în 2018, cât şi în 2019, Municipiul Bucureşti a încasat mai puţini bani decât suma aprobată iniţial, iar încasările din cotele defalcate din impozitul pe venit au scăzut în condiţiile în care au crescut semnificativ sumele necesare pentru finanţarea serviciilor publice.