„Dacă le dai o țuică, merg cu tine de mână și votează”, este mărturisirea halucinantă pe care o face un primar din Călărași despre cum pot fi convinși alegătorii să pună ștampila pe un anumit candidat. În plus, aflăm că, în 126 de localități din România, rezultatul alegerilor locale este deja cunoscut cu câteva zile înainte de vot, deoarece există un singur candidat.

În multe sate și orașe din țară, țuica rămâne principalul argument al campaniilor electorale. Acest lucru este recunoscut chiar de Ionel Tatu, primar al comunei Vâlcelele din județul Călărași.

„Nu îi scoți din casă până când nu le dai o țuică, o bere, o aia. Sunt mulți boschetari d-ăștia cum le spunem noi care stau pe la cârciumă de la 9, ăia trebuie să îi iei la prima oră, dacă nu i-ai luat la prima oră la vot nu ai nicio șansă, e morți, e terminați. Dacă le-ai dat o țuică, merge cu tine de mână și votează. Dacă îți spun, ce dracu,” a declarat Ionel Tatu.

În comuna Vâlcelele, Ionel Tatu este singurul candidat, astfel că alegătorii nu au de făcut niciun efort pentru a-și decide votul. Pe străzi, orice urmă de campanie electorală este absentă, excepție făcând câteva afișe lipite la avizierul primăriei.

„Alerg singur și ar fi culmea să ies pe locul doi.” a comentat Ionel Tatu, adăugând că niciun alt partid politic nu a organizat vreo campanie în localitate. „Nu au nicio organizație aici. A încercat PNL acum patru ani să facă ceva, a pus un contracandidat care săracu, Dumnezeu să îl ierte, a și murit, și de atunci s-a liniștit și ei,” a explicat primarul.

Situația este similară și în alte localități. În Gurbănești, primarul social-democrat Sandu Manea candidează singur pentru un nou mandat. Într-o discuție cu jurnaliștii, el a afirmat: „Niciodată nu am crezut că o să ajung la primărie să candidez de unul singur, niciodată, aproape că mi se pare aiurea, dar asta e.”

În comuna Groși din Maramureș, liberarul Florin Boltea se află în aceeași poziție de unic candidat. Deși nu are un contracandidat, Boltea susține că a luat campania în serios: „Am mers la pas, stradă cu stradă, am intrat și în casa oamenilor, sau am discutat la poartă pentru a le arăta și prezenta ce am făcut noi și ce ne dorim să facem pentru viitor.”