Prima ușă automată din lume există de pe vremea lui Hristos. Chiar dacă sună a teorie conspirativă există un sâmbure de adevăr în acestă afirmație. Se pare că un asemenea dispozitiv a fost creat de Heron din Alexandria (cca.10-70 d.Hr.).

Reclamă

Ușa automată a devenit un lucru pe care nu-l mai băgăm în seamă. În marea de tehnologie se pierde un element mai puțin apreciat față de televizor, telefon sau alte dispozitive pe care le folosim zilnic. Prima ușă automată a fost primită ca o mare vrăjitorie.

Reclamă

Modul de funcționare cu mult diferit față de ușa automată din contemporaneitate. Marele inventator era cunoscut drept Heron Michanikos (Mecanicul). Prima ușă automată avea la bază un principiu al pârghiilor care era acționat prin dinamica oferită de aburi.

Ușa automată era destinată templelor. Cei care voiau să dețină o astfel de ușă aveau nevoie de apă, sistemul de pârghii și de un foc aprins în altarul construit în fața templului. prin încălzirea aerului din interiorul altarului era posibilă dirijarea acestuia într-un vas are umplut cu apă. Astfel se crea o presiune mare, care determina apa să curgă în alt vas. Al treilea vas se umplea cu apă și apoi cobora într-o încăpere subterană. Care acționa, cu ajutorul unui simplu şi original sistem de scripeţi deschiderea uşilor templului. Acest lucru putea fi programat exact în momentul în care credincioşii soseau pentru ritualurile zilnice.

Heron Alexandrinus cel care a creat prima ușă automată

Creatorul primei uși automate era cunoscut de foarte mulți oameni. Contribuțiile sale au fost importante pentru geometrie, astronomie, fizică, tehnică, matematică. Printre cele mai importante descoperiri se numără și formula pentru aria rombului. A reușit să determine volumele corpurilor. A făcut numeroase descoperiri cu privire la problema duplicării cubului. A oferit o metodă de determinare aproximativă a rădăcinii cubice. Printre alte descoperiri s-ar număra și formula lui Heron de calcul al ariei unui triunghi cunoscând lungimile laturilor.