Ungaria este primul stat european care se opune mandatului de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin.

În cazul în care liderul de la Kremlin ar ajunge în această țară, autoritățile nu ar acționa împotriva lui.  Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a explicat de ce se va întâmpla acest lucru.

Ungaria dă încă o dată dovadă de apropiere față de Vladimir Putin. După ce a refuzat să aplice sancțiuni ca restul statelor membre ale Uniunii Europene și a condamnat Occidentul pentru aceste măsuri, Budapesta a mai luat o decizie care e contra restului comunității.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, a spus că în ciuda mandatului de arestare internațional emis pe numele lui Putin, acesta nu va fi arestat dacă ajunge în Ungaria. Demnitarul a găsit și o explicație pentru această poziție și anume că demersul nu ar avea niciun temei legal.

Ne putem referi la legislaţia ungară şi pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe preşedintele rus… întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria, a susținut el.

Totuși, Ungaria se numără printre țările care a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI). Însă pentru Vladimir Putin, se pare că există o modalitate prin care să se sustragă de la hotărârile acestei instituții.

Mandatul de arestare pe numele lui Putin ar alimenta războiul din Ucraina

În plus, șeful de cabinet al lui Orban a explicat că mandatul nu face decât să pună paie pe foc, în contextul războiului din Ucraina.

Aceste decizii nu sunt cele mai fericite întrucât ele duc lucrurile către escaladare şi nu către pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă., a adăugat demnitarul ungar.

Curtea Penală de la Haga a emis un mandat de arestare internațional pe numele lui Vladimir Putin. Președintele Federației Ruse a fost acuzat de crime de război. Mai exact, este considerat responsabil pentru deportarea ilegală a unor grupuri de copii din Ucraina.

Această decizie face ca arestarea lui Putin să fie posibilă în peste 120 de state din lume. Singura care s-a opus până acum a fost Ungaria.