Belgia a devenit prima țară care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate cu variola maimuței. Țara a raportat patru cazuri de îmbolnăvire în ultima săptămână. Autoritățile sanitare belgiene au luat această decizie vinerea trecută. 

Ce constituie carantina

Contacții celor infectați cu acest tip de variolă nu sunt obligați să se autoizoleze. Însă, este necesar să fie atenți, mai ales dacă intră în contact cu persoane vulnerabile. Variola maimuță este o boală din aceeași familie cu variola. Simptomele includ o erupție cutanată, febră, dureri musculare și de cap. Variola maimuță are o rată de mortalitate mai scăzută decât variola, de sub 4%.

Experții se declară îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii în afara Africii, acolo unde este des întâlnită. Institutul de Boli Tropicale din Belgia a transmis că riscul apariției unui focar mai mare în țară este scăzut, potrivit unui cotidian belgian.

Prima țară care introduce carantină obligatorie pentru variola maimuței
Impact

Al patrulea caz a fost raportat în Belgia

Sâmbătă, microbiologul Emmanuel André, coordonator al laboratorului național pentru Covid-19, a anunțat printr-un mesaj pe Twitter că un al patrulea caz de variolă a fost confirmat.

„Pacientul este tratat în Valonia. Are legătură cu un eveniment de la Anvers în care au fost infectate alte două persoane”, a scris microbiologul, referindu-se la un festival care a avut loc în acel oraș, în mai.

Tot sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că 92 de cazuri au fost confirmate în 12 țări, 28 de cazuri suspecte fiind investigate. Au fost confirmate cazuri de variolă a maimuțelor în Regatul Unit, Portugalia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, Canada, Australia și Statele Unite.

Duminică, Elveția și Israel au anunțat la rândul lor primele cazuri confirmate. Numărul total al țărilor în care boala a fost depistată a urcat la 14. În Marea Britanie, un responsabil al agenției britanice pentru siguranță sanitară, Susan Hopkins, a declarat pentru BBC că au detectat mai multe cazuri zilnic de variolă.