Miniștrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Stockholm. Este prima reuniune JAI, după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen. Oficialul de la Viena a continuat să-i sfideze pe români și să-i umilească.
Joi, 26 ianuarie, are loc prima reuniune din 2023 a Consiliului Justiției și Afacerior Interne. Este simultan prima ședință după votul din 8 decembrie, când Austria a blocat intrarea României în Schengen.
De atunci a trecut mai bine de o lună, dar austriecii continuă să umilească România. Iar subiectul Schengen este ocolit în totalitate, deși ni s-au promis măsuri și ajutor.
Gerhard Karner, Ministrul de Interne al Austriei, a ajuns la Stockholm cu o serie de solicitări. El vrea ca Uniunea Europeană să finanțeze construirea unui zid în Bulgaria, la granița cu Turcia.
Cancelarul Karl Nehammer și ministrul Karner au vizitat Bulgaria cu câteva zile înainte de reuniunea JAI. Cei doi au fost primiți de președintele Rumen Radev și au inspectat frontierele țării, amintite anterior. Aici, cei doi oficiali austrieci au fost mai mult decât prietenoși cu omologii lor bulgari. Ba chiar au promis ajutor și măsuri.
Cât despre România, Viena nu pare că uită prea ușor conflictul apărut după ce ne-au blocat intrarea în Schengen. Ministrul Karner a răspuns tuturor întrebărilor jurnaliștilor aflați la Stockholm, mai puțin celor referitoare la aderarea țării noastre în spațiul de trecere liberă.
Conform imaginilor difuzate de Digi 24, ministrul de Interne al Austriei, nu a vrut să abordeze acest subiect în fața camerelor de luat vederi.
Austria continuă să umilească România, după ce ne-a blocat aderarea în Schengen
Toate acestea se întâmplă chiar dacă în aparență, România și Austria „s-au împăcat” din punct de vedere diplomatic.
Președintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul său de la Viena, Alexander Van der Bellen. Cei doi au promis că țările vor colabora și vor găsi soluții, cât să fie atinse scopurile comune și ambele părți să fie mulțumite. În plus, Ambasadorul României a fost retrimis la Viena în urma acestei conversații.
Amintim că discuția a venit ca o inițiativă din partea austriecilor. Iar președintele Iohannis i-a explicat lui Van der Bellen câtă nemulțumire a provocat votul Austriei din JAI.