Odată cu moartea mamei sale, Regina Elisabeta, prințul Charles a devenit în sfârșit rege al Regatului Unit și al altor 14 tărâmuri, punând capăt unei așteptări de peste 70 de ani.
Rolul va fi descurajant. Defunta sa mamă a fost copleșitor de populară și respectată. Dar ea părăsește o familie regală care a văzut reputația pătată și relațiile încordate. Inclusiv din cauza acuzațiilor persistente de rasism împotriva oficialilor Palatului Buckingham.
Prima reacție
“Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Deplângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame iubite.
Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țară, Tărâmuri din lume și Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoștințele noastre despre respectul și afecțiunea profundă în pe care Regina era atât de răspândită.”, a declarat acesta.
Charles se va confrunta cu multe provocări la vârsta de 73 de ani. Fiind cel mai bătrân monarh care a preluat tronul dintr-o descendență care datează de 1.000 de ani. Alături de a doua sa soție Camilla, care încă împarte opinia publică.
Pentru detractori, noul rege este slab, zadarnic, interferent și prost echipat pentru rolul de suveran. El a fost ridiculizat pentru că a vorbit cu plantele și a obsedat de arhitectură și mediu. Și va fi asociat mult timp cu prima sa căsătorie eșuată cu regretata Prințesă Diana.
Susținătorii spun că aceasta este o denaturare a muncii bune pe care o face. Că este pur și simplu neînțeles și că în domenii precum schimbările climatice a fost înaintea timpului său.
Ei susțin că este grijuliu și îngrijorat de colegii săi britanici din toate comunitățile și categoriile sociale. Organizația sa de caritate “Prince’s Trust” a ajutat peste un milion de șomeri și tineri dezavantajați de la lansarea sa, acum aproape 50 de ani.