Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, au susţinut luni prima probă la Limba şi literatura română – oral.

Ministerul Educației a comunicat că probele se vor desfăşura după următorul calendar:

  • 17 – 19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
  • 19 – 20 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
  • 19 – 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale (proba D);
  • 25 – 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Cu toate acestea, elevii par mai puțin preocupați de rezultatele acestor probe deoarece acestea nu sunt notate și nu contează în media finală, primind doar calificative.

Reporterul nostru a stat de vorbă cu mai mulți candidați la ieșirea din sala de examen. Întrebați despre subiectele primite, majoritatea nu au reușit să-și amintească detalii, indicând fie uitarea cauzată de emoții, fie lipsa de importanță a notei.

„Nici nu mai știu, cine a picat mă?” a spus un elev, încercând să-și aducă aminte subiectul.

„Eu am așteptări destul de mici pentru că nu prea am învățat, dar pentru bac, bănuiesc că o să mă pregătesc mult mai bine pentru proba scrisă și să sperăm că o să iau o notă peste 6, adică de trecere”, a mărturisit un alt candidat.

„Mi s-a părut un subiect foarte ușor. A trebuit să aleg un subiect de pe catedră, l-am ales, mi s-a părut foarte ușor și a trebuit să zic despre lexicul limbii române pentru că am fost aglomerat de cuvinte din limba engleză și a trebuit în mare parte să îmi dau o părere despre tot subiectul acesta”, a povestit alt elev entuziasmat.

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă continuă astăzi și mâine, urmată de evaluarea competențelor digitale între 19 și 21 iunie, și se va încheia cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, programată între 25 și 27 iunie.