Reclamă
Reclamă

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și rivalul său republican în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump, se vor confrunta joi în prima dezbatere prezidențială americană din acest an, un eveniment organizat fără implicarea Comisiei pentru Dezbateri Prezidențiale, agenția independentă responsabilă de aceste evenimente din 1988.

Dezbaterea, care se va desfășura timp de 90 de minute și va fi găzduită de CNN, este aranjată în premieră de echipele de campanie ale celor doi candidați, care au stabilit regulile de comun acord. Aceasta este prima dată când o astfel de dezbatere are loc în vară, evenimentele obișnuite având loc în lunile septembrie și octombrie.

„Donald Trump a pierdut două dezbateri în faţa mea în 2020. De atunci, nu s-a mai prezentat la vreo dezbatere”, a spus Biden într-un mesaj video pe Twitter, la puțin timp după anunțul că dezbaterea va avea loc în iunie și va fi găzduită de CNN. „Acum pare că vrea să dezbată din nou cu mine. Fă-mă fericit, prietene. O să fac asta chiar de două ori”, a adăugat el.

Reclamă

Trump a reacționat prompt afirmând că Biden este „cel mai slab participant la o dezbatere” cu care s-a confruntat vreodată. „Sunt gata şi dispus să dezbat cu Joe cel necinstit la cele două date propuse”, a scris Trump.

Regulile agreate de cele două campanii implică o negociere directă pentru stabilirea moderatorilor și posturilor de televiziune. Echipa lui Biden a propus și o dezbatere între candidații pentru vicepreședinție, care ar urma să aibă loc în iulie, după Convenția Națională Republicană.

De menționat că nici Biden, nici Trump nu au dorit să participe la dezbateri electorale cu contracandidații lor în alegerile preliminare. Pe de-o parte, Trump a fost absent la toate dezbaterile cu contracandidații săi republicani, în timp ce Partidul Democrat a refuzat să organizeze vreo dezbatere pentru alegerile preliminare.

Biden a refuzat și participarea la dezbaterile tradiționale organizate de Comisia pentru Dezbateri Prezidențiale. Șefa de campanie a președintelui SUA, Jennifer O’Malley Dillon, a comunicat în scris comisiei că acesta nu va fi prezent la dezbaterile programate în 16 septembrie, 1 octombrie și 9 octombrie.

Recapitulând, prima dezbatere prezidențială din 2024 între Joe Biden și Donald Trump va avea loc joi, într-un eveniment de 90 de minute găzduit de CNN, organizat independent de echipele de campanie ale celor doi. Acesta marchează o premieră, având loc în vară și fără implicarea Comisiei pentru Dezbateri Prezidențiale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro