Prima decizie luată de președintele Nicușor Dan. Românii s-au enervat

Nicușor Dan a anunțat luni primele direcții pe care le va urma ca președinte ales al României, imediat după victoria în alegerile prezidențiale. Acesta a declarat pentru România TV că nu și-a început mandatul cu ședințe sau decizii formale, ci cu un gest personal:
„Am fost să iau fetița de la școală, o să mai rămân încă acasă, am niște telefoane programate cu câțiva lideri europeni… Mă întâlnesc mai târziu cu domnul Bolojan. Încă nu (n.r. o să-mi dau demisia de la Primăria Generală a Capitalei) – mai am câteva acte de închis acolo, probabil spre sfârșitul săptămânii, odată cu transferul (n.r. mandatului, de la președintele interimar Ilie Bolojan)”.
Prioritățile imediate: deficitul, guvernul și securitatea
Printre primele obiective, Nicușor Dan a menționat măsuri care trebuie demarate urgent, chiar înainte de preluarea oficială a mandatului:
„Chiar de astăzi: stabilizarea deficitului, astfel încât să redăm încrederea pieței, formarea Guvernului, chestiunile de securitate după ce facem transferul de atribuții către domnul Bolojan, să vedem unde suntem.”
În privința numirii noului premier, președintele ales a transmis clar că lucrurile nu vor fi făcute în grabă:
„Nu o să fie așa repede. Vor fi câteva săptămâni de discuții pe acest subiect. Nu voi numi pur și simplu un premier – vreau să mă asigur că programul său este în acord cu ceea ce are nevoie România.”
A confirmat că Ilie Bolojan este numele cu care va începe consultările, dar a precizat că nu vrea să înainteze promisiuni certe:
„Propunerea cu care voi începe discuțiile cu partidele pro-prezidențiale este Ilie Bolojan, dar nu vreau să fac promisiuni ferme.”
Nicușor Dan a arătat și o deschidere către cei care nu i-au acordat votul. A transmis un mesaj explicit către acești români:
„În afară de a transmite respectul și considerația mea pentru oamenii care nu m-au votat, trebuie să facem lucruri concrete, care să arate că statul lucrează pentru cetățeni. Le cer răbdare ca să vadă că vom face lucrurile pentru ei.”
Președintele ales a subliniat că procesul de formare a noului guvern va necesita timp și responsabilitate, evitând orice decizie pripită în legătură cu viitorul executiv. În același timp, a subliniat că nu vrea să impună un nume fără susținere clară:
„Nu voi numi pur și simplu un premier – vreau să mă asigur că programul său este în acord cu ceea ce are nevoie România.”
Întâlnirea cu Ilie Bolojan și consultările politice fac parte dintr-un proces mai amplu pe care Nicușor Dan îl vizează pentru perioada următoare.
A reiterat faptul că începutul schimbării are loc deja, odată cu primele acțiuni din postura de președinte ales, și că vrea să transmită un semnal clar de asumare a responsabilității.
În ceea ce privește situația economică, acesta a subliniat necesitatea unor măsuri urgente privind deficitul bugetar, cu accent pe echilibru:
„Hai să vedem cum încheiem anul acesta – să-l încheiem cu un deficit rezonabil, și după aceea vom vedea. O să fac tot ce ține de mine ca statul acesta să funcționeze pentru cetățeni. O să ia timp, dar o să fie bine.”
Mesajele sale, transmise într-un ton pragmatic și ferm, sugerează o abordare pas cu pas, bazată pe dialog și evaluare.
Deși nu a preluat oficial mandatul, Nicușor Dan se ocupă deja de coordonarea principalelor direcții ale viitorului său mandat.
Între timp, activitatea sa la Primăria Generală a Capitalei se apropie de final:
„Încă nu (n.r. o să-mi dau demisia de la Primăria Generală a Capitalei) – mai am câteva acte de închis acolo, probabil spre sfârșitul săptămânii, odată cu transferul (n.r. mandatului, de la președintele interimar Ilie Bolojan).”
Nicușor Dan a precizat că își continuă și agenda de contacte externe, în paralel cu atribuțiile administrative:
„…am niște telefoane programate cu câțiva lideri europeni.”
Președintele ales urmează să își coordoneze acțiunile atât pe plan intern, cât și internațional, pentru a pregăti eficient începutul mandatului.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨