Într-o declaraţie recentă, prim-ministrul Papua Noua Guinee, James Marape, a etichetat ca fiind un „moment de confuzie” observaţiile preşedintelui american Joe Biden privind presupusul canibalism în Papua Noua Guinee. Marape a subliniat că relaţiile dintre cele două naţiuni sunt fundamentate pe baze mult mai solide decât un astfel de incident izolat.

Controversa a început după ce Biden a relatat o poveste despre unchiul său, Ambrose Finnegan, dispărut pe teritoriul Papua Noua Guinee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sugerând că acesta ar fi fost victima canibalilor. Însă, documente oficiale indică faptul că Finnegan a decedat în urma prăbuşirii avionului în care se afla, fără a exista dovezi directe legate de canibalism.

Prim-ministrul Marape a evidenţiat că, de-a lungul relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, Joe Biden „a avut întotdeauna sentimente călduroase pentru Papua Noua Guinee„, negând orice discuţie anterioară care să implice acuzaţii de canibalism.

Marape a profitat de acest moment pentru a face apel la administraţia Biden să se concentreze pe probleme mai presante, precum eliminarea muniţiilor neexplodate din arhipelag, rămase de pe urma conflictelor din Al Doilea Război Mondial. În 2014, o operaţiune de deminare a rezultat în distrugerea a 16 tone de muniţii de război pe insula Bougainville, evidenţiind riscurile continue la adresa populaţiei.