Reclamă
Reclamă

Luptele de pe frontul din Ucraina în următoarele două sau trei luni, înainte de alegerile prezidențiale din SUA, vor fi „mult mai brutale” decât până acum, a avertizat prim-ministrul maghiar Viktor Orban într-un interviu citat de Insider.

„Energia confruntării, numărul deceselor, pierderile de vieți și a răniților vor fi mult mai brutale decât au fost în ultimele 7 luni, cu toate că și perioada precedentă a fost foarte brutală”, a spus Orban, care a vorbit despre volumul mare de arme de pe câmpul de luptă, trupele ruse „care înaintează în mod consecvent” pe linia frontului și angajamentul general al ambelor părți de a continua luptele.

„Așadar, ceea ce urmează va fi mult mai rău decât ne gândim noi acum”, a subliniat Orban. Liderul maghiar a fost în vizită în Ucraina și Rusia, iar luni era într-o misiune de pace în China, potrivit unei postări pe platforma X.

Reclamă

Într-un interviu unu la unu, Orban a spus că obiectivul întâlnirilor cu liderii mondiali este să ajungă la o încetare a focului „limitată ca timp” pentru a grăbi discuțiile de pace.

Pentru a-și atinge obiectivul, Orban spune că încearcă să schimbe „politica de război” a Statelor Unite și politica Europei, despre care el spune că o copiază pe cea a SUA, așa încât liderii mondiali să poată ajunge împreună la o „politică de pace”.

„Dacă China, SUA și Europa ar vrea să fie pace, ar fi mult mai ușor pentru ucraineni și ruși să găsească o soluție pentru încheierea luptelor, salvarea de vieți, negocieri și să găsească o soluție durabilă”, a spus Orban.

Premierul maghiar a adăugat că liderul rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a vorbit în timpul întâlnirilor de la Moscova, respectiv Kiev, de săptămâna trecută, au o „viziune clară” despre cum țările lor pot câștiga războiul.

Dar perspectiva înfrângerii Rusiei pe câmpul de luptă în acest moment este „complet în afara oricărui calcul”, potrivit lui Orban.

Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni, iar Orban a zis că Uniunea Europeană nu își permite „luxul” de a sta pe margine.

„Motivația mea este că dacă vrem să facem ceva și să trecem de la o politică de război spre o politică de pace, acum este momentul potrivit să o facem”, a mai spus Orban.

Vizita lui Orban la Moscova de săptămâna trecută a fost criticată aspru de alți lideri europeni, care au spus că liderul maghiar nu avea niciun mandat să discute cu Rusia în numele Uniunii Europene.

După ce a încercat de mai multe ori să limiteze sprijinul occidental și NATO pentru Ucraina, încă de la începutul invaziei rusești, blocând miliarde de dolari timp de mai multe luni, în luna mai, Orban a spus într-un interviu la radio că avocații și oficialii lui lucrează „din greu” să modifice calitatea de membru NATO al Ungariei așa încât țara sa să poată evita pe viitor să ajute Ucraina în lupta contra Rusiei.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro