În urma unui atac neintenționat în Fâșia Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut uciderea „oameni nevinovați”, inclusiv șapte angajați ai organizației caritabile de ajutor alimentar World Central Kitchen (WCK).

Declarația a venit după ce o lovitură aeriană a vizat un convoi al organizației, care transporta ajutoare umanitare.

Netanyahu, exprimându-se prin intermediul unui mesaj video în ebraică, a menționat regretul profund pentru incident și a promis investigații amănunțite pentru a preveni astfel de evenimente în viitor. „Se întâmplă în război, verificăm până la capăt, suntem în contact cu guvernele și vom face totul pentru ca acest lucru să nu se mai repete”, a declarat Netanyahu.

În răspuns, WCK a anunțat suspendarea activităților sale în Gaza, specificând că echipa lor se afla într-un convoi marcat corespunzător și coordonat cu Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) la momentul atacului. Convoiul era în proces de plecare din Deir al-Balah, după ce descărcase peste 100 de tone de ajutor alimentar umanitar.

Hamas a condamnat atacul, încadrându-l drept parte a unei „politici de asasinate sistematice” practicată de Israel împotriva civililor și lucrătorilor umanitari. În același timp, armata israeliană a anunțat că efectuează o „analiză amănunțită” pentru a înțelege circumstanțele tragicului incident și a subliniat colaborarea strânsă cu WCK.