Reclamă
Reclamă

Prim-ministrul indian Narendra Modi va merge la Moscova săptămâna viitoare, pentru prima oară de când Rusia a invadat Ucraina, vizita fiind un semn al relației dintre cele două țări, în ciuda legăturilor puternice ale New Delhi cu Statele Unite, scrie CNN.

Modi va fi la Moscova pe 8 și 9 iulie la invitația președintelui Vladimir Putin, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Indiei, care a menționat că cei doi lideri vor „discuta despre problemele regionale și globale contemporane de interes comun”.

Despre vizita lui Modi a relatat prima oară presa rusă, luna trecută. India rămâne puternic dependentă de Kremlin pentru echipamentele sale militare – o legătură vitală, având în vedere tensiunile permanente ale Indiei la granița comună cu China, – și a intensificat achizițiile de petrol rusesc la preț redus, fiind astfel pentru ruși o sursă financiară salvatoare în condițiile sancțiunilor occidentale.

Reclamă

La nivel global, vizita lui Modi este văzută drept cel mai recent eșec în eforturile liderilor occidentali de a-l ține deoparte pe Putin. Legăturile Indiei cu Rusia durează de zeci de ani de la Războiul Rece și au rămas puternice în ciuda sancțiunilor repetate asupra Moscovei din partea guvernelor occidentale.

New Delhi s-a abținut în mod repetat de la voturile de condamnare a Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și a evitat să critice public războiului din Ucraina.

Confirmarea vizitei lui Modi vine în contextul în care Rusia se apropie tot mai mult de China, ceea ce ar putea pune New Delhi într-o poziție delicată din cauza disputei sale de lungă durată la granița din Himalaya cu Beijing. Modi nu a fost prezent la întâlnirea anuală a liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai, un bloc de țări eurasiatice condus de China și Rusia. Unii analiști au spus că absența premierului indian de la eveniment e un semn că el nu vede organizația drept un canal eficient prin care New Delhi își poate urmări interesele.

Modi l-a întâlnit ultima oară pe Putin la summitul SCO din 2022, unde i-a spus liderului rus că timpurile moderne „nu sunt ale războiului”.

Cu toate acestea, următoarea sa vizită la Moscova este privită pozitiv de Kremlin. „Ne putem aștepta să fie un schimb de opinii cu privire la toate problemele care sunt pe ordinea de zi și sunt multe”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.

Luna trecută, Putin s-a întâlnit și cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian, unde au stabilit să își consolideze relațiile și să își întărească cooperarea printr-un nou parteneriat semnat în timpul vizitei.

Anul acesta, Moscova a preluat funcția de președinte al blocului economic BRICS, care include Brazilia, India, China și Africa de Sud, oferindu-i lui Putin ocazia de a fi privit ca un jucător cheie într-o amplă activitate diplomatică.

Vizita lui Modi vine și pe fondul relațiilor îmbunătățite ale Indiei cu SUA, întrucât ambele țări împărtășesc îngrijorarea cu privire la acțiunile Chinei în regiunea Indo-Pacific. Modi s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden în timpul unei vizite de stat la Washington în iunie anul trecut, într-o călătorie care a consolidat și mai mult parteneriatul lor de apărare, comerț și tehnologie. Liderul indian s-a adresat și Congresului în timpul acelei călătorii, o onoare de obicei rezervată aliaților și partenerilor apropiați ai SUA, și a participat la o cină de stat.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro