Reclamă
Reclamă

Ingerinţele Rusiei în viaţa internă a altor state sunt o „otravă care caută să manipuleze opinia publică” şi pot fi „noul nostru război mondial”, a atenţionat joi prim-ministrul francez Gabriel Attal, după ce țara s-a confruntat cu mai multe incidente care au suspiciuni de manipulare externă.

„Au fost văzute aceste mâini roşii pe memorialul Holocaustului, au fost văzute aceste stele ale lui David aplicate pe ziduri. Au fost văzute chiar recent sicriele ce au fost depuse sub Turnul Eiffel”, a enumerat Attal la postul de televiziune France 2, cu referire la mai multe cazuri înregistrate în Franţa şi asupra cărora planează suspiciuni de manipulare externă, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Şi eu spun, [că] aceste ingerinţe pot fi noul nostru război mondial. Pentru că în plus acestea sunt manipulări ce vin din exterior şi care caută să ne dezbine”, a estimat el, la o zi după adoptarea unei legi asupra subiectului.

Reclamă

„Primul care a alertat asupra acestor ameninţări este chiar preşedintele Republicii [Franceze] în 2017, în faţa lui Vladimir Putin care se afla lângă el. Aceste ingerinţe sunt o otravă. Este o otravă care caută să manipuleze opinia publică, care caută să ne divizeze, care caută să lovească în securitatea noastră cu o nouă formă, o formă hibridă”, a subliniat prim-ministrul francez.

În octombrie, după declanşarea războiului dintre Israel şi Hamas, stele ale lui David au fost aplicate pe mai multe faţade de clădiri în regiunea pariziană. Faptele, pentru care a fost arestat un cuplu din Republica Moldova, au fost imputate de autorităţile franceze Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

În noaptea de 13 spre 14 mai, palme roşii au fost aplicate pe memorialul Holocaustului de la Paris şi poliţia franceză suspectează trei persoane care au fugit în străinătate.

Sâmbătă, trei persoane – un bulgar, un bărbat născut în Germania şi un bărbat născut în Ucraina – au depus la picioarele Turnului Eiffel sicrie acoperite cu un drapel francez pe care era scris „soldaţi francezi din Ucraina”.

Rusia a dat marţi asigurări că nu se amestecă în Franţa şi a dezminţit orice campanie de dezinformare ce ar viza Jocurile Olimpice de la Paris.

Parlamentul francez a adoptat în formă finală miercuri o lege pentru întărirea arsenalului împotriva ingerinţelor străine, lege ce presupune crearea unui registru naţional de influenţă, o procedură de îngheţare a activelor financiare şi întărirea cu titlu experimental a acestei lupte printr-o supraveghere algoritmică rezervată astăzi forţelor antiteroriste.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro