Prim-ministrul guvernului britanic, Rishi Sunak, și-a cerut scuze, vineri, după ce a plecat mai devreme de la comemorarea Debarcării din Normandia pentru a participa la o emisiune televizată. Liderul de la Londra a recunoscut că plecarea sa a fost o „greșeală”.

Potrivit presei britanice, Rishi Sunak, aflat în plină campanie electorală şi nevoit să ducă o luptă dificilă cu laburiştii care se află pe primul loc în preferinţele electoratului, conform sondajelor, a părăsit evenimentul din Normandia mai devreme pentru a realiza un interviu televizat cu un canal britanic.

Premierul s-a confruntat cu critici pentru că a părăsit comemorările, laburiştii considerând că a fost o „neglijenţă în serviciu”. Critici au venit și de la celelalte partide de opoziție – liberal-democrații sau reacționarii extremiști ai lui Nigel Farage, recent intrat în cursa pentru alegerile parlamentare de la începutul lunii viitoare.

Partidul Conservator al prim-ministrului se află la o distanţă de aproximativ 20 de puncte procentuale faţă de Partidul Laburist, aflat în opoziţie, în sondajele de opinie înaintea alegerilor naţionale de la începutul lui iulie. În faţa criticilor vehemente, premierul Sunak a recunoscut că a fost o greşeală pentru care şi-a cerut scuze.

„Cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z a fost un moment profund pentru a-i onora pe bărbaţii şi femeile curajoase care şi-au pus viaţa în pericol pentru a ne proteja valorile, libertatea şi democraţia”, a scris Sunak pe Twitter. „Această aniversare ar trebui să fie despre cei care au făcut sacrificiul suprem pentru ţara noastră. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este ca aceste comemorări să fie umbrite de politică. Îmi pasă profund de veterani şi am fost onorat să reprezint Marea Britanie la o serie de evenimente în Portsmouth şi în Franţa în ultimele două zile şi să mă întâlnesc cu cei care au luptat cu atâta curaj. După încheierea evenimentului britanic din Normandia, m-am întors în Marea Britanie. Gândindu-mă mai bine, a fost o greşeală să nu rămân mai mult timp în Franţa – şi îmi cer scuze”, a scris Sunak, vineri, pe Twitter.

Lideri mondiali, printre care preşedintele american, Joe Biden, şi regele Charles al III-lea, s-au adunat în Normandia pentru a sărbători împlinirea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor, care a fost un punct de cotitură în cel de-Al Doilea Război Mondial.