Studiile recente evidențiază că prieteniile și atitudinea altruistă pot contribui semnificativ la fericirea individului, indiferent de vârstă. Cercetătorii subliniază importanța menținerii unor prietenii de calitate care, pe lângă satisfacția emoțională, pot aduce beneficii cognitive și fizice. „Prietenia, fiind o relație voluntară, este mai puțin tensionată decât cele de familie și aduce bucurie”, arată cercetările citate de BBC.
Pe lângă aspectele emoționale, altruismul joacă un rol crucial în creșterea nivelului de fericire. De exemplu, implicarea în activități de voluntariat poate avea un impact benefic semnificativ asupra sănătății fizice și mentale, asa cum arată un studiu din 2002, potrivit căruia voluntarii care ajutau persoane cu dureri cronice au experimentat o reducere a intensității durerii.
Cercetările sugerează, de asemenea, că îngrijirea animalelor sau plantelor poate contribui la îmbunătățirea sănătății emoționale și fizice, mai ales la o vârstă înaintată. În plus, participarea la activități comunitare, precum cursuri de artizanat sau grupuri de ciclism, ajută la creșterea satisfacției personale.
Conectarea cu istoria personală poate aduce la rândul său o stare de bine, prin explorarea poveștilor strămoșilor care au depășit dificultăți. „Cunoașterea istoriei familiei poate crește nivelul de bunăstare și oferă perspective mai largi asupra vieții”, susține Susan M Moore de la Universitatea Swinburne din Melbourne.
O altă metodă cunoscută pentru îmbunătățirea stării de bine este exercițiul recunoștinței, notând zilnic trei lucruri bune care s-au întâmplat. Acest simplu gest este susținut de cercetări și promovează o atitudine pozitivă față de viață.
La final, deși cafeaua, unul dintre partenerii iernii, poate fi un stimulent, este important ca aceasta să fie consumată cu moderație. Studiile indică beneficiile cofeinei în prevenirea anumitor afecțiuni, dar insistând pe evitarea consumului excesiv, se recomandă stabilirea unui moment optim pentru consum.