Reclamă

Războiul de invazie pe care Rusia l-a demarat în Ucraina poate avea efecte devastatoare asupra sănătății publice din România. O boală periculoasă, eradicată în România, ar putea să reapară. 

Potrivit specialiștilor, în ţara vecină poliomielita nu a fost eradicată încă. Boala poate afecta persoanele nevaccinate și poate să reapară pe fondul fluxului mare de refugiați care vin din Ucraina.

1. Poliomielita, o boală mortală, ar putea reapărea în România

Medicul infecționist Gheorghe Enache spune că deși poliomielita a fost eradicată din România, pot exista în continuare cazuri izolate. Ultimul caz s-a înregistrat în 1992, când virusul a fost adus din Bulgaria.

„Peste 90% dintre cazurile de poliomielită sunt forme asimptomatice, cu toate că este o boală gravă care poate da paralizie. Perioada de incubație a poliomielitei este în mod frecvent de 7-30 de zile. Este o boală care ține foarte mult de igienă.

Virusul poate ajunge la nivelul gurii și faringelui, dar ajunge în tractul gastro-intestinal și se elimină prin materiile fecale, deci este un enterovirus și ține foarte mult de igiena individuală, dar și de cea colectivă”, explică medicul infecționist Gheorghe Enache, potrivit Gândul.

Previziunea sumbră a unui medic! O boală mortală, eradicată în România, ar putea să reapară o dată cu războiul din Ucraina
arhivă

2. Poliomielita nu are, de cele mai multe ori, simptome specifice

În 95% dintre cazuri poliomielita nu are simptome specifice dar poate evolua în proporție de 1-5% sub forma de poliomielita paralitică sau iritație meningeală.

„Există trei tipuri de virus polio. Dacă o persoană face boala cu un anumit stereotip, imunizarea este căpătată doar pentru un singur tip de virus, nu pentru toate cele trei.

Acest virus dă o simptomatologie care, la un moment dat, este similară cu cea a unei viroze (oboseală, febră etc) și brusc poate apărea paraliza acută. Un om asimptomatic poate să transmită boala, iar astfel de virusuri devin probleme de sănătate publică, nu individuale”, a mai spus medicul, potrivit aceelași surse.

Previziunea sumbră a unui medic! O boală mortală, eradicată în România, ar putea să reapară o dată cu războiul din Ucraina
Sensosănătate/captură video

3. Ce simți atunci când ai poliomielita

– Perioada de incubatie (timpul de la momentul infectarii la aparitia primelor semne de boala) este in mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), in medie de 7-14 zile
– Forma cea mai comuna este cea fara simptome sau semne de boala – in proportie de 95%, dar poate evolua in proportie de 1-5% sub forma de poliomielita paralitica sau iritatie meningeala
– Paralizia este flasca (moale), asimetrica (la unul din membre), cuprinde muschii de la radacina membrelor; in cazurile grave afectarea este simetrica si poate cuprinde si muschii respiratori ducand la deces
– Paralizia este invalidanta si permanenta

Vaccinarea împotriva poliomielitei e introdusă în calendarul naţional de vaccinare din 1956. Vaccinul are un număr extrem de limitat de contraindicaţii şi efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

„Ştim că au fost cazuri de poliomielită în Ucraina anul trecut şi ştim că Guvernul român este în alertă şi oferă vaccinuri gratuite împotriva acestei boli, dar şi împotriva rujeolei copiilor refugiaţi care trec graniţa”, a declarat în urmă cu câteva zile, Caroline Brown, expert pentru urgențe din cadrul OMS.

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro