Românii cu mașini sunt buni de plată, după ce polițele RCA au explodat. După falimentul Euroins, unii șoferi au ajuns să plătească pentru o asigurare pe 6 luni cât pentru un an. ASF a explicat cum de au ajuns companiile să ceară asemenea tarife.

Prețurile la RCA au explodat: plătești pentru 6 luni cât pentru un an

Piața polițelor RCA este într-o criză, după falimentele mai multor companii din România. Cel mai recent, al Euroins, lider de piață în acel moment, a provocat un nou val de scumpiri, pe care românii îl resimt din plin.

La mai bine de jumătate de an după acest faliment, unii șoferi se plâng că prețurile cerute sunt inexplicabile. Unii dintre ei, din lipsă de bani, preferau să-și încheie poliță RCA pe jumătate de an, deoarece era mai accesibil.

Varianta aceasta nu mai este însă posibilă. Pentru 6 luni, tariful a ajuns să fie cât cel pentru 12 luni. Astfel că românii nu mai optează pentru această posibilitate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a venit și cu o explicație pentru acest fenomen. Ar fi vorba despre faptul că companiile care se ocupă de polițe RCA au constatat că au de acoperit daune mai mari pentru cei care încheie asigurările obligatorii pe o perioadă mai scurtă.

Astfel, ca să facă față, au fost nevoite să-și calculeze tarifele în consecință.

Ce trebuie să facă românii care încă au asigurări la Euroins

Iar curând, românii ar putea plăti și mai mult. Amintim că după falimentul Euroins, Guvernul a plafonat prețurile la polițele RCA până în luna octombrie a acestui an. Plafonarea a fost aplicată la nivelul tarifului practicat anterior de către fiecare asigurător.

Cât despre cei care au încă asigurări Euroins, aceștia nu trebuie să se mai grăbească să-și caute alt asigurator. Guvernul a anunțat că valabilitatea acestora, care trebuia să expire în septembrie a fost prelungită până la 8 decembrie.